Toplo, vrućina, leto, Beograd
Tanjug/Jaroslav Pap
Toplo, vrućina, leto, Beograd

Tanjug/Jaroslav Pap

Toplo, vrućina, leto, Beograd, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U Srbiji je 24. jul 2007. ostao upamćen kao najtopliji dan otkada se meri temperatura na ovim prostorima. U Zaječaru je tog dana u tri po podne u hladu izmereno 45 stepeni Celzijusa.

Sat kasnije temperatura od 45 stepeni izmerena je i u Smederevskoj Palanci. Tako je oboren apsolutni rekord od 44,3 stepena izmeren 22. jula 1939. godine u Kraljevu.

Pročitajte još:

 

I u Beogradu je oboren temperaturni rekord. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tog 24. jula u 15 časova izmerena je temperatura od 43 stepena Celzijusa, što za prestonicu predstavlja najvišu temperaturu od kada postoje merenja.

Ni žiteljima drugih 20 velikih gradova i mesta nije bilo lako: pritiskala ih je vrućina viša od 40 stepeni. Posle Zaječara i Smederevske Palanke sa vrela 44 stepena najtoplije je bilo u Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu i Velikom Gradištu.

Leto, toplo, vrućina

Alo!/Dejan Briza

Leto, toplo, vrućina, Foto: Alo!/Dejan Briza

Po tadašnjim analizama stručnjaka u Hidrometeorološkom zavodu, čak u 16 mesta u Srbiji građani su jedva izdržavali na toploti koju im do tada nebo nikada nije priredilo.

Beograd je sa 43 stepena izmerenih u 15 časova imao istu temperaturu kao i Kruševac, Leskovac i Veliko Gradište, a tek za stepen-dva su zaostajali Kraljevo, Zrenjanin, Novi Sad, Kuršumlija, Negotin.

Ovom tropskom vrelinom premašeni su neki do sada zabeleženi temperaturni rekordi. Osim onoga apsolutnog iz 1939. godine u Kraljevu, oboreno je još nekoliko rekorda poput onih iz 2000. godine, 4. jula, kada je, recimo u Zaječaru bilo 42,7, u Nišu 42,5, a u Beogradu bilo 40,5 stepeni.