NAJEFIKASNIJI NAČIN U BORBI PROTIV KORUPCIJE U toku je uspostavljanje Centralnog registra stanovništva!

Ovaj registar se sastoji od podataka iz izvornih služenih evidencija

Knez Mihajlova
Knez Mihajlova, Foto: E-stock/Dimitrije Goll

Uspostavljanje Centralnog registra stanovništva (CRS), u skladu sa Zakonom o Centralnom registru stanovništva, ima za cilj uspostavljanje jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu Republike Srbije u elektronskom obliku.

Ovaj registar se sastoji od podataka iz izvornih služenih evidencija i to:

1. Evidencije o matičnim brojevima građana
2. Evidencije o državljanstvu
3. Registra matičnih knjiga
4. Evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu
5. Evidencije o ličnim kartama
6. Evidencije o putnim ispravama
7. Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja
8. Evidencije poreskih obveznika i to imovinski status i procenjena vrednost nepokretnosti
9. Evidencije o strancima

Prilikom uspostavljanja CRS-a, u Registru matičnih knjiga rođenih ustanovljeno je da više od 2,8 miliona građana nema upisan JMBG kao podatak u ovoj elektronskoj evidenciji. To ne znači da 2,8 miliona građana nema JMBG, već da taj broj nije upisan u elektronsku evidenciju matičnih knjiga rođenih. Jedan od razloga zašto je to tako, jeste što do 1980. godine JMBG nije ni bio obavezan podatak koji se unosi u evidenciju matičnih knjiga rođenih. Uspostavljanjem CRS-a ovaj problem će biti ispravljen i stvoriće se uslovi za dalji uspešan razvoj eUprave i pružanje novih elektronskih usluga za građane i privredu, što predstavlja najefikasniji način borbe protiv korupcije i efikasnu i ekonomičnu transformaciju javne uprave u servis građana.
Kancelarija za IT i eUpravu će u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave tokom oktobra meseca omogućiti svim građanima da na Portalu eUprave provere svoje podatke u novoformiranom Centralnom registru stanovništva i prijave sve eventualne nepravilnosti koje uoče sa svojim podacima. Na ovaj vrlo transparentan način građani će moće da provere sve svoje podatke na jednom mestu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi