Subotica
Grad Subotica
Subotica

Grad Subotica

Subotica, Foto: Grad Subotica

Himnom „Bože pravde“ koju je izvela mlada etno pevačica Violeta Radić i bogatim kulturno-umetničkim programom u subotičkom Dečjem pozorištu, večeras su zvanično počeli sedmi po redu „Zavičajni dani“. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju koju organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

„Ova kulturno-umetnička manifestacija, koja ima i humanitarni i sportski karakter, posvećana je očuvanju i negovanju običaja i tradicije svih naših ljudi koji su, zbog burnih događaja prethodnih godina i decenija, iz raznih krajeva bivše države doselili u Suboticu. I koji nisu zaboravili – i nikada neće zaboraviti – njihova vekovna ognjišta, mesta u kojima su rođeni i sve one iskonske vrednosti koje su, pre svega u sebi, ovde doneli“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Programski sadržaji „Zavičajnih dana“, istakao je, osmišljeni su i s namerom da se, godišnjim okupljanjem zavičajnih udruženja, folklornih i pevačkih grupa, pesnika, literarnih i likovnih stvaralaca iz Subotice, Okruga i Republike Srbije, uz gostovanja društava i udruženja iz zemalja u regionu, razbiju određene predrasude i afirmišu tolerancija i međusobno poštovanje.

„Na zadovoljstvo organizatora, učesnika i posetilaca, program je iz godine u godinu bio sadržajniji i kvalitetniji. Na taj način uspostavljao se kontinuitet ovakvih susreta i druženja koji u velikoj meri promovišu uvažavanje različitosti, vrednost zajedništva i narodno stvaralaštvo. Grad Subotica će, izvesno je, i ubuduće podržavati i ovu i slične manifestacije, tako da se nadam da ćemo se i narednih godina radovati susretima upriličenim ovim povodom“, poručio je gradonačelnik Bakić.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima APV Duško Ćutilo kazao je, između ostalog, da mu je žao što će se zbog okolnosti s pandemijom korona virusa manifestacija održati po skraćemom programu, ali i da veruje da će ovogodišnji „Zavičajni dani“ ostaviti pečat u kulturnom životu Subotice, sasvim sigurno i AP Vojvodine.

„Suština i jeste u udruživanju i slozi, jer svi zajedno možemo da postignemo puno toga. U pokrajinskom Fondu i u narednom periodu imaćete pouzdanog i sigurnog partnera“, rekao je Duško Ćutilo.

Predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Borivoje Vukajlović, rekao je da su zbog pandemije korona virusa „Zavičajni dani“ ove godine skromijeg programskog sadržaja.

„Odlučili smo da se tradicija ne prekida, zato je manifestacija skromna, ali je od srca. Prošlogodišnji 'Zavičajni dani' su u sedam festivalskih dana i više od 50 sati programa okupili više od 1.200 učesnika. I ove godine ćemo, rekoh na skroman, ali dostojanstven način, pokušati da damo svoj doprinos očuvanju bogate kulture i tradicije srpskog naroda“, kazao je Borivoje Vukajlović, i dodao da su „Zavičajni dani“ počeli 1. oktobra, zanimljivim programom u subotičkoj OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ koji su pripremili poznati dečji pisac Tode Nikoletić i glumac i kantautor Branimir Rosić.

Vukajlović je, nakon obraćanja, uručio Goranu Vračaru, jednom od najpriznatijih književnika srpskog naroda u Republici Srpskoj, povelju Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine.

U okviru kulturno-umetničkog programa, stihove iz svog pesničkog opusa govorili su Goran Vračar i Tode Nikoletić, a nastupilo je i nekoliko kulturno umetničkih društava i pevačkih grupa.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Mamadzerka

04.10.2020 10:33

Podrska rukovodstvu grada Subotice za postovanje i organizaciju Zavicajnih dana u okviru svih mera i propisa protiv sirenja pandemije.

SotirZvaniDjubre

04.10.2020 10:42

Do pre par godina u Subotici se nije smela rec srpstvo, polako ali sigurno stvari dolaze na svoje mesto, patriotski govor nema sta ,svaka cast.