O OVOM LEKU ĆE SE TEK PRIČATI U Srbiju stiže medikament protiv korone, koji je spasio život Donaldu Trampu, nije namenjen svima već jednoj grupi ljudi

Američki lek protiv korone koji stiže u Srbiju i od koga se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, proizvodi kompanija "Eli Lili" pod nazivom "bamlanivimab".

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Tanjug

Predsednik Vučić potvrdio je da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju. Otkrio je, ipak, da je država za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Ovaj lek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u lečenju kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp. Njemu je glavu spasao upravo ovakav lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača - kompanije "Regeneron" - REGN-CoV-2.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić je na sednici SNS-a najavio dolazak leka, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, "bamlanivimab" na jednoj vrsti, a "Regeneronov" na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. NJemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ova leka deluju slično kao vakcine, jer razvijaju antitela koja se kače za "pipke" virusa i blokiraju njihovo prodiranje u ćelije ljudskog organizma. "Bamlanivimab" je namenjen najrizičnijim pacijentima, ali ne kada bolest toliko odmakne da stignu u najteže faze, kada su u bolnici i na terapiji kiseonikom. Daje se čim se potvrdi kovid 19, a lekar ustanovi da bi pacijent, zbog pridruženih bolesti, mogao da razvije teški oblik infekcije. Na primer, ako neko već ima ozbiljne hronične bolesti srca, pluća, bubrega ili ako je reč o onkološkom pacijentu. Najefikasniji je u prvih deset dana od zaražavanja.

Donald Tramp
Donaldu Trampu je upravo ovaj lek spasio zivot, Foto: EPA/Anna Moneymaker

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je "čista ekskluziva" što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde - bez premca! U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i "Regeneronov" medikament.

- Nije jednostavno govoriti o efikasnosti nekog leka, jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da se deletvornost u slučaju lečenja kovida brzo menja, međutim, "bamlanivimab" se pokazao vrlo stabilno i mnogo nade polažemo u njega - kaže farmakolog u jednom kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Ljudi, građani, gužva, vreme
Lek je namenjen onim pacijentima koji su u riziku od razvijanja teske klinicke slike, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Prof. dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava da se "bamlanivimab" još intenzivno ispituje kroz kliničke studije u pogledu efikasnosti i bezbednosti kod pacijenata sa kovidom.

- Farmaceutska kompanija koja ga proizvodi ima dugu tradiciju. Tako da se "bamlanivimab" u nekim zemljama koristi i van kliničkih studija za vanbolničke pacijente sa lakim do umerenim tegobama uzrokovanih virusom korona. To znači da su nadležne agencije tih zemalja to dozvolile - kaže prof. Janković. - Ali, to ne podrazumeva da ga lekari rutinski propisuju svim pacijentima, već samo kod onih sa visokim rizikom od pogoršanja bolesti ili hospitalizacije.

Mađarska odobrila primenu

Prva država EU koja je odobrila primenu "bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka. I Nemačka će svojim građanima obezbediti ovu terapiju. Tamošnja vlada naručila je 200.000 doza dva inovativna leka, a cena po pacijentu je 2.000 evra - ukupno 400 miliona evra. Čeka se da njihova agencija za lekove da zeleno svetlo. Ovi lekovi su u SAD registrovani jesenas po hitnom postupku.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ljubiša
  25/02/2021 - 10:11
  Pa bolje da smo kupili taj lek, nego ovoliko vakcina, isto bi nas koštao koliko i vakcine... ali, onda ne bi imali da damo Makedoncima i Milogorcima i ispali dobre komšije.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi