U Srbiji se kocka svaki treći tinejdžer!

Informer | vesti 2016-09-21 23:04:29 2016-09-21 23:04:29

Svaki treći tinejdžer u Srbiji se aktivno kocka, a neki zbog zavisnosti od kladionice i poker aparata upadaju u ozbiljne dugove, tvrde stručnjaci, a i pokazuju istraživanja!

Profimedia.rs

Srbija uz zemlje bivše SFRJ, kao i Finsku i Grčku, ima najviše kockara među maloletnicima u Evropi, a taj trend je u poslednjih desetak godina u dramatičnom porastu, podatak je iz studije organizacije ESPAD, koja se pri EU bavi istraživnajem devijacija kod školske dece.

Da je problem maloletničkog kockanja u Srbiji poprimio dramatične razmere, potvrđuje i doirektor Centra za edukaciju i odvikavanje od kockanja "Herctajm" Dejan Stanković.

 - Oko 70 odsto tinejdžera u Srbiji imalo je dodir sa nekim oblikom kockanja! Zabrinjava, međutim, podatak da više od 30 odsto njih redovno konzumira neki vid kocke - pre svega klađenje, slot - mašine, poker, onlajn kladionice....Najstrašnije je što su deca zavisna od same igre, a kocka im postaje način života. Češće su u kladionici nego u školi - upozorava Stanković.

Defektolog iz Centra "Entera" Milan Radovanović smatra da su za problem maloletničkog kockanja u Srbiji krivi svi - od kockarnica, preko nastavnika, do roditelja.

 - Zakazao je ceo sistem! Zakoni se ne poštuju, čak ni onaj koji se odnosi na udaljenost između škole i kaldionice. U kladionicma niko ne poštuje zakonsku odrednicu da se maloletnicima ne sme dozvoliti da se klade. S druge strane, mnogi roditelji blagonaklono gledaju na ovu pojavu, a profesori u školama sa učenicima pričaju o tiketima - upozorava Radovanović.

 

Expand player
Pogledajte više