U skromnoj keliji u kojoj je patrijarh Irinej živeo ostali samo ormar, krevet i mali televizor, a tajna želja nije bila poznata javnosti

„Bio je fasciniran glumcem koji je tumačio lik popa Stanislava, u šali je govorio da hoće da ga rukopoloži da bude pravi sveštenik. Ipak, mislim da je najviše voleo Đodu“, kaže Radoš Bajić

Patrijarh Irinej i Radoš Bajić
Patrijarh Irinej i Radoš Bajić, Foto: Privatna arhiva

Patrijarh Irinej, poglavar SPC, napustio nas je pre šest dana, a njegovi najbliži saradnici iz Patrijaršije i ljudi koji su ga mnogo voleli kažu za naš list da im je previše teško da poveruju da ga nikada više neće videti te da im se čini da će svakog časa nasmejan izaći iz svoje skromne kelije i obavestiti ih kakve aktivnosti planira za taj dan, jer je do samog odlaska u bolnicu bio neumoran.

Oni su nam otkrili da je patrijarh i u toj keliji najviše vremena provodio za svojim radnim stolom, na kojem i u ovom momentu stoji jedna sveščica u koju je upisao svoje planove, ideje, odluke... Osim stola, u toj prostoriji nalaze se još samo ormar, krevet i mali televizor, koji je, kažu, u poslednje vreme uključivao retko, jer je bilo završeno reprizno emitovanje njegove omiljene serije „Selo gori, a baba se češlja“.

Đoda
Đoda, Foto: Foto: Promo

Tu seriju, sve sezone, od početka do kraja pažljivo je ispratio svaki put kada bi se prikazivala i njegovi saradnici su znali da dok traje epizoda niko ne sme da ga uznemirava. Bio je toliki obožavalac serije, da je autora i glumca Radoša Bajića zamolio da mu omogući da poseti glumačku ekipu prilikom snimanja novih epizoda i upozna se sa njima. To nam je potvrdio juče i sam Bajić, koji nije skrivao da je mnogo tužan zbog smrti, kako nam je rekao, svog duhovnog oca.

- Njegova svetost patrijarh Irinej je u septembru 2008. kao episkop niški posetio našu ekipu u selu Kukljin, kod Kruševca. Tom prilikom je osveštao početak snimanja trećeg ciklusa serije i dao je svoj blagoslov, koji nas se čuvao sve vreme rada na tom velikom projektu. Sećam se oduševljenja cele ekipe i glumačkog ansambla, kao i velike radosti svih meštana tog lepog moravskog sela koji su tog dana bili sa nama. Veoma je voleo „Selo gori…“ i sve njegove junake. Bio je fasciniran glumom Momira Bradića, koji je tumačio lik popa Stanislava, u šali je govorio da hoće da ga rukopoloži da bude pravi sveštenik. Ipak, mislim da je najviše voleo Đodu - ispričao je juče Bajić za „Alo!“, naglašavajući da je patrijarh bio velik čovek.

Bajić: Nema dana da ne mislim o njemu

Radoš Bajić je istakao da smo odlaskom Njegove svetosti nemerljivo mnogo izgubili svi.

- Od momenta kada me je februara 2013. odlikovao Ordenom Svetog Save bio je moj duhovni otac. Imao sam veliku čast da me svake godine makar tri puta primi i da razgovaramo o svemu - o veri, o životu, o ranim voćkama, o istoriji, o književnosti, ali i o projektima koje radim, za koje sam uvek dobijao njegov blagoslov, valjda su zbog toga i vredni pažnje. To je bio slučaj i sa dokumentarno-igranom serijom „Srpski junaci srednjeg veka“, koja u tom kvalitetu nije mogla biti snimljena bez podrške naše svete crkve i blagoslova blaženopočivšeg patrijarha - zaključio je Bajić. 

Povezane vesti

 • Korisnik: dragiša
  26/11/2020 - 13:44
  Da li ste primetili? Radoš Bajić svačiju smrt koristi za ličnu promociju. Kada je umro Mirko Babić,on ga je nazivao Dragojlom(ličnost iz njegove serije) što je izazvalo revolt u Kragujevcu, jer je Mirko bio i kralj Lir i nosilac mnogih drugih uloga. Kada je umro Manda , opet ga je povezivao u nastupima isklujučivo za ime Milašina,sada ,evo, drskosti i počivšeg Patrijarha vezuje za sebe i svoj biznis. Nepošteno i sramno do vola. Možda nećete ovo da objacvite,ali je tako. Radoše, sram da te bude!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi