U porodičnoj potočari radi šest decenija (FOTO)

Alo.rs/ Rina/ M. G. | vesti 2019-11-08 15:51:20 2019-11-08 15:51:20

Sovija Marković jedina je žena u zapadnoj Srbiji koja vodeničarski kamen pokreće čitavih šest decenija u porodičnoj potočari.

RINA.rs

Nekad je na rečici u Rači bilo dvadesetak vodenica, a sada su tu samo dve.

Pročitajte još:

“Kad sam se udala i došla u Markoviće, odmah sam počela raditi. Nisam htela da idem u preduzeće i zato je vodenica postala moja svakodnevica. Pre je bilo mnogo više posla, brašno na meljavu stizalo je iz Užica i Bosne i znali smo nekad raditi po ceo dan”, priseća se stara vodeničarka.

Markovića vodenica izgrađena je davne 1945. godine, tri puta je plavljena, ali je svaki put obnavljana, pa se u ovoj potačari brašno neprekidnno melje sve do danas. Ispod ovog račanskog vodeničarskog kamena nekada je izlazilo najkvalitetnije brašno od kukuruza, heljde, raži, ječma i bila je nadaleko poznata.

“Ljudi su prvo dolazili na konjima, na zapregama su dovlačili džakove, a onda kad smo dobili put stizali su kolima. Ovim poslom mlađe generacije se sve ređe bave, ali ja se nadam da će mene snajke zameniti u poslu i da naša potočara neće prestati sa radom”, priča Sovija.

U vodenici dnevno može da se samelje i do 300 kilograma žita, a vodeničari ne naplaćaju svoje usluge u novcu već ujmom od dobijene količine.

“Nekad je od ovog posla moglo lepo da se živi, čitave porodice su se prehranjivale, ali sada je to mnogo drugačije”, zaljučuje vodeničarka Sovija.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Expand player
Pogledajte više