Kamion, kamiondžije, vozači
Shutterstock
Kamion, kamiondžije, vozači

Shutterstock

Kamion, kamiondžije, vozači, Foto: Shutterstock

Srpskim preduzećima trenutno nedostaje oko 6.000 profesionalnih vozača kamiona. Mladi radije biraju neka druga zanimanja ili voze za strane kompanije, ali došlo je vreme da i u Srbiji kamiondžije mogu da zarade, jer su transportna preduzeća podigla plate i do 1.500 evra za vožnju van zemlje.

Kako bi smanjili deficit ove radne snage, Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) Srbija i GIZ pokrenuli su, u saradnji sa Srbijatransportom, AMSS - centrom za motorna vozila, i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona.

Cilj programa je podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva, jer kako se navodi u saopštenju, Srbiji nedostaje oko 6.000 vozača teretnih vozila. Portparolka programa "Migracije za razvoj" Marija Branković rekla je da će kandidati koji završe obuku imati mogućnost i da se odmah zaposle u uspešnim domaćim transportnim kompanijama.

- Ovo je odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke, jer program omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC), i tada traje i do godinu dana - istakla je Brankovićeva.

PROČITAJTE JOŠ: