Aman
Alo!/Dejan Briza
Aman

Alo!/Dejan Briza

Aman, Foto: Alo!/Dejan Briza

U „Amanu” prodaju mlečne proizvode kojima je odavno istekao rok trajanja, a osim što bajata roba na rafovima predstavlja ozbiljno kršenje zakona, za koje je zaprećena kazna i do tri miliona dinara, ovakvi proizvodi veoma su opasni po zdravlje ljudi.

Voćni jogurt

Privatna arhiva

Voćni jogurt, Foto: Privatna arhiva

Veliki broj potrošača potvrdio je za „Alo!“ da kupovinom u ovom trgovinskom lancu za svoj novac možete glatko pazariti i ozbiljnu infekciju, a ovih dana, kako tvrde, s rafova „Amana“ miriše nova prevara. Naime, ovaj trgovinski lanac prodaje voćni jogurt sa isteklim rokom trajanja. 

Pročitajte još:

 

Bogosavljević: Svesno stavljaju robu u promet

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, smatra da inspekcija treba da prokontroliše rad marketa „Aman”.

- Prema našim, kao i međunarodnim propisima, rok upotrebe je obavezujući, a roba u prometu može da se nađe do njegovog isteka. Mimo roka upotrebe naznačenog na proizvodu, roba koja se nalazi u prometu jeste neispravna. Kao takva, mora se povući iz prodaje, a nadležni državni organi treba da preduzmu odgovarajuće mere.

Prva reakcija potrošača trebalo bi da bude prijava trgovca nadležnoj inspekciji, a na propust treba ukazati i zaposlenima u market. Ako je neispravan jogurt u prodaji dva puta, znači da svesno stavljaju istu robu u promet, računajući da ima potrošača koji neće tu pazariti svakog dana - navodi on.

Beograđanka Marija S. (39) kupila je voćni jogurt za decu, kojem je istekao rok, čak pet dana. Ona za „Alo!” objašnjava da nije prvi put da joj se tako nešto dogodilo i tvrdi da u „Amanu” s namerom ostavljaju na policama osetljive proizvode kojima odavno nije mesto tu.

- Vraćala sam se s posla i svratila do marketa nakratko, baš po voćni jogurt od maline jer ga moja mlađa ćerka, Ana (4), obožava. Bila sam u žurbi i nisam obratila pažnju na rok trajanja, iako sam ranije već bila u sličnoj situaciji. Jednom sam, recimo, pazarila mleko kojem je istekao rok upotrebe za čak 10 dana. Ali mislila sam tad: „Dobro, dogodi se ponekad“. Međutim, shvatam sad da je to njihova poslovna politika. Da uvaljuju ljudima svašta i truju ih - priča Marija i dodaje da je tek kada je htela detetu da otvori jogurt, videla da je bajat.

- Prošla me je jeza, s obzirom na to da su mi deca osetljivog zdravlja. Nisam bila lenja, pa sam ih u radnji upozorila da im već pet dana na policama stoji jogurt kojem je prošao rok. Prodavačice su bile ljubazne, zahvalile su se i rekle da će ga povući iz prodaje. Međutim, naredno jutro, videla sam isti jogurt, koji po datumu na ambalaži nije više za jelo, kako i dalje stoji na polici. Ostala sam bez teksta. Nakon ovoga, za mene je gotovo s kupovinom u „Amanu” - završila je ona.

Povezane vesti:

Kazne za robu s isteklim rokom

250.000 do 500.000 dinara za preduzetnika

300.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice

- Veoma je bitno da ljudi znaju da je naznačeni rok trajanja na ambalaži zapravo krajnji rok za upotrebu hrane. U suprotnom, konzumiranje, u konkretnom slučaju jogurta, kojem je istekao rok trajanja, može dovesti do stomačnih tegoba - javljaju se mučnina, povraćanje, temperatura, dijareja - kaže ona i dodaje:

- Mleko i mlečni proizvodi se ne preporučuju bilo kojem pacijentu koji ima osetljiv stomak, jer predstavljaju dobru podlogu za širenje infekcija koje već postoje, a o konzumiranju pokvarenog jogurta da i ne govorim. Naime, u mlečnim proizvodima se pored gljivica, može razviti i stafilokokna infekcija. A bakterijske infekcije dugo traju i veoma su teške.

Činjenice

- U prodavnicama „Aman“ 2016. prodavao se mileram kojem je istekao rok upotrebe

- Trgovinski lanac „Aman“ prevario je Đurđa Pantića pustivši mu ček na realizaciju ranije nego što je dogovoreno.

- Mleveno meso prodavalo se u „Amanu“ kao rinfuzna roba, iako je tako nešto strogo zabranjeno Zakonom o bezbednosti hrane.

- U decembru su kupcima na sumanutoj akciji ponudili novogodišnju jelku po ceni koja je čak dvaput viša od regularne.

- Nedavno je bivša “Amanova” radnica otkrila za naš list da u marketima prodaju ljigave i bajate piliće, koji tako stoje nedeljama, a koje trgovci moraju da „prerade”, ispeku i prodaju kao svežu robu.

 „Aman”: Prokontrolisali smo radnje 

Kada je reč o robi koja se prodaje u maloprodajnim objektima, jasnim procedurama je određeno kako se ophoditi prema toj robi, kao i uslovi nabavke, izlaganje robe i slično, rekli su iz „Amana” za naš list.

- U slučaju kršenja tih pravila, pojedinac koji bi to uradio bio bi sankcionisan prema kompanijskim procedurama. S tim u vezi, kao odgovorna kompanija, obavili smo vanrednu kontrolu u objektima i obaveštavamo vas da nisu zatečena kršenja pravila i procedura. Ipak, u budućnosti ćemo pojačati kontrolu još više, da neki pojedinac slučajno ne bi kršio procedure i pravila i time narušio ugled cele kompanije.