Čair u Nišu
Alo/Nenad Vujanović
Čair u Nišu

Alo/Nenad Vujanović

Čair u Nišu, Foto: Alo/Nenad Vujanović

Sportski centar Čair, lokalno poznat kao „Hala“!, je višenamenska arena u Nišu, za sportske, muzičke i druge manifestacije. Kapacitet je 4.800 mesta za sportske događaje i 6.500 mesta za koncerte. Trenutno je domaći teren košarkaškog kluba Konstantin, rukometnog kluba Železničar i odbojkaškog kluba OK Niš.

Čair u Nišu

Alo/Nenad Vujanović

Čair u Nišu, Foto: Alo/Nenad Vujanović

Tokom 2011. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija hale Čair, ukupna vrednost rekonstrukcije je bila oko 2,5 miliona evra, a završena je krajem septembra 2011. godine. Hala je dobila potpuno novi enterijer, proširen je kapacitet za oko 500 mesta, urađen je novi sistem klimatizacije, moderna rasveta, rekonstruisane su svlačionice, medicinski blok, nove teleskopske tribine, kao i dva velika semafora i čak četiri manja.

Od sporta do dečijih rođendana

U februaru nove godine se u Sportskom centru "Čair" odigralo mnogo lepih i velikih događaja: grad Niš i SC "Čair" su bili domaćini futsal reprezenticiji Srbije, koja je igrala kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2020.godine sa još tri reprezentacije: Španija, Ukrajina i Francuska. Posle futsala, dolazi na red i najpopularniji košarkaški ogađaj u februaru: Kup radivoja Koraća, koji je ove godine osvojio Partizan, posle epskog finala sa najljućim protivnikom, Crvenom Zvezdom, koju je savladao rezultatom 85:84. Treba pomenuti da je tokom februara u SC "Čair" bilo organizovano i nekoliko sportskih dečijih rođendana:

Takav vid organizacije dečijeg rođendana je dostupan svim zainteresovanim građanima, a sastoji se od sat vremena (plivanja u bazenu, klizanja, ili kuglanja, a na to ide i još sat vremena u kafiću kod bazena.

Čair nakon rekonstrukcije ispunjava sve uslove Međunarodne rukometne federacije (EHF), tako da je bio domaćin grupe B prve faze Evropskog prvenstva u rukometu 2012., koje se održavalo u Srbiji.

U sklopu Sportskog centra nalazi se i stadion Čair, koji je izgrađen i pušten u rad 1963. godine, a upravljanje ovim objektom od 1969. je preuzeo FK Radnički Niš. Od 1995. zbog dotrajalosti i opasnosti od urušavanja bila je zabranjena upotreba istočne i severne tribine, a 2006. je i deo južne tribine izgubio upotrebnu dozvolu. Godine 2008. je postavljeno 3.000 stolica na zapadnoj tribini.

Čair u Nišu

Alo/Nenad Vujanović

Čair u Nišu, Foto: Alo/Nenad Vujanović

U martu 2011. godine je počela rekonstrukcija stadiona Čair, kada su prvo srušene istočna, južna i severna tribina, a 5. avgusta 2011. je počela izgradnja tri potpuno nove tribine, dok je zapadna samo rekonstruisana. Posle radova, stadion ima kapacitet od 18.151 sedećih mesta za gledaoce, VIP lože sa 120 mesta kao i ložu za medije sa 50 mesta. Vlada Republike Srbije i grad Niš su za ovu rekonstrukciju odvojili skoro milijardu dinara, kroz kreditni aranžman preko fonda za razvoj.