Kiša
Alo!/ Rajko Ristić
Kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Na to su meterolozi i hidrolozi već upozoravali početkom ove nedelje, a tim povodom već se zasedao Štab za vanrendne situacije, kako bi spremno dočekali eventualne poplave, koje su sada već izvesne na pojedinim rekama u našoj zemlji.

Sve što imate završite u subotu

- U Srbiji se sutra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, na istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura biće od 5 do 11 stepeni, a najviša dnevna od 21 do 25. I u Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, duvaće slab, severozapadni vetar, a jutarnja temperatura će biti oko 11 stepeni, a najviša dnevna oko 24 stepena - saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Ali čim se završi subota, sledi nam ponovo period sa kišom i pljuskovima. Tako će nedelja biti kišovita, mada topla, ali će zato u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području cele Srbije doći do pada tembereture i obilnih padavina.

Kako najavljuju u RHMZ, ukupna količina padavina od ponedeljka u većini mesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i više od 80 mm i to uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Kiša i u nedelju i pad temperature

- Početak padavina predviđen je za nedelju prepodne, a do večeri će se proširiti na ostale krajeve zemlje. U ponedeljak i utorak padavine će se dodatno intezivirati, tako da će njihova ukupna količina za celo područje biti od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, a u zapadnim krajevima i do 80 - objašnjavaju u RHMZ.

Kiša

Alo!/Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Takođe, dodaju, ponedeljak i utorak će biti najhladniji dani u nedelji, kada će maksimalna dnevna temeperatura biti do 15 stepeni.

- Od srede, količina padavina će se znatno smanjiti, ali kiša će padati sve do četvrtka. Od petka nas očekuje stabilizacija vremena, kada će doći do razvedravanja i porasta temperature, a tek u sledeću subotu ponovo će biti pretežno sunčano - kažu iz RHMZ-a.

Porast nivoa reka

Ali, od ponedeljka, pa sve do četvrkta, 16. maja, na obilne padavine reagovaće i reke širom zemlje, pa je tim povodom RHMZ izdao upozorenje.

- Porasti vodostaja se mogu očekivati na Kolubari, Jadaru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Senici, Resavi, kao i na gornjim tokovi Južnje i Zapadne Morave sa pritokama. Od 13. do 16. maja očekuju se umereni porasti vodostaja i sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa vode - kažu u RHMZ, ali naglašavaju da je "situacija pod kontrolom".

Na reci Tamiš, u dužini od 62 kilometra kroz Vojvodinu, sprovodi se redovna odbrana od poplava, iako je vodostaj ove reke u opadanju, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine".

Kiša

Alo!/ Masanori Jošida

Kiša, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- Vodostaji ostalih reka koje protiču kroz Vojvodinu trenutno su ispod merodavnih kota za proglašenje redovne odbrane od poplava - saopšteno je iz ovog preduzeća.

U saopštenju je navedeno da se, prema prognozi RHMZ, u zapadnoj Srbiji i Vojvodini od nedelje do utorka, od 12. do 14. maja, očekuje ciklon koji će doneti obilnije padavine, pa će tokom 24 časa pasti prosečno 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom. Navodi se i da stručne službe preduzeća "Vode Vojvodine" aktivno prate stanje na terenu.

Nedimović: Spremni smo

- Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine - upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu. Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres konferencij u ambasadi Slovenije povodom Svetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Kiša

Alo!/ Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

- Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri dana svi će biti na terenu - rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže on, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometera i naprave ozbiljan problem.

- Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu, ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku - zaključio je.