Zlatibor, gondola
V. Lojanica
Zlatibor, gondola
Ovako će izgledati nova turistička atrakcija na Zlatiboru, Foto: Promo

Posle uvodne isporuke u avgustu, proteklih dana na Zlatibor su stigla još dva kamiona sa delovima gondole. Po rečima Bojane Božanić, direktorke novoosnovanog JP „Gold gondola Zlatibor“, na carini čeka 15 kamiona, do kraja februara stići će još 33.

- Do kraja isporuke očekujemo oko 100 kamiona iz Francuske. Opremu skladištimo u Braneškom polju, na prostoru koji je obezbeđen čuvarskom službom i video-nadzorom - kaže Božanićeva.

Početak montaže stubova planira se oko 1. marta, kada će krenuti i postavljanje kablova za dovođenje struje do međustanice u Ribnici pod Tornikom, gde će se nalaziti glavni pogonski motor gondole.

Realizaciju ovog projekta usporila je odluka Ministarstva građevine da 2.213 hektara državne zemlje na Zlatiboru bude dodeljeno Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“, jer je planirano da trasa prolazi delom tog zemljišta. Ipak, posle alarma iz Čajetine, sporno rešenje je poništeno.

- Očekujemo da će država ubrzati postupak upravnog spora, odnosno odbiti žalbu PK „Zlatibor“, i dodeliti Čajetini parcele nad kojima je planirano da prođe gondola. Radove na gradnji nadgledaće supervizor iz kompanije „Pomaglaski“ - navodi Bojana Božanić. 

Zlatibor, gondola
Do kraja februara stižu 33 kamiona s opremom, Foto: V. Lojanica