Paket Paketi Pošta Poštanska pošiljka
Shutterstock
Paket Paketi Pošta Poštanska pošiljka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kurirske pošiljke, vozila i distributivni magacini postale su predmet carinskih kontrola jer se neretko zloupotrebljavaju u svrhu krijumčarenja, pa je tako juče u jednoj od njih na putu Merošina-Novo Selo zaustavljen kamion kurirske službe, koji je bio na putu iz Beograda ka Nišu i u kome su nađeni duvan i odeća.

Koristite li kurirsku službu?

 

"Vozilo je dopraćeno do centralnog magacina kurirske službe u Nišu, gde je istovarena pošiljka u kojoj je bilo oko 30 kilograma rezanog duvana, 100 zimskih jakni, prsluka i dukserica i više od 50 pari patika sa oznakama ''najk'', ''adidas'', ''puma'' i ''ribok'' bez dokumentacije", navodi Uprava carina.

Sporna roba je zadržana do okončanja prekršajnog postupka pokrenutog protiv kurirske službe pred nadležnim sudom.

Uprava carina podseća da prošlogodišnjih izmena Zakon o poštanskim uslugama predviđa veću odgovornost za kurirske službe.

Operater sada ima obavezu da traži na uvid ličnu dokumentaciju pošiljaoca, navodi se u saopštenju i dodaje da se prekršajna prijava ranije podnosila na ime pošiljaoca koje je često bilo izmišljeno.

Operater sada, ako primi sumnjivu pošiljku na prevoz, a nije proverio identitet pošilkaoca odgovornost snositi sam tj. kurirska služba.

To je jedan od načina da se stane na put nelegalnoj trgovini preko interneta.

Peočitajte: