PETNAEST GODINA OD KADA SU ŠIPTARI RUŠILI I UBIJALI U Kosovskoj Mitrovici obeležena godišnjica martovskog pogroma! DA SE NE PONOVI!

Bilo, ne ponovilo se!

Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma
Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Polaganjem venaca i cveća na spomen ploče nastradalima Mitrovčanima 17. marta 2004. godine - Jani Tučev i Bori Spasojeviću i održavanjem parastosa kod spomenika Beli anđeo, koji se nalazi kod mosta na Ibru, danas je u severnoj Kosovskoj Mitrovici obeleženo 15 godina od martovskog pogroma.

 

Vence su položili u ime Vlade Srbije zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, u ime srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić, a u ime Mitrovčana predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, dok su parastosu, koji je služio sveštenstvo hrama Svetog Dimitrija u Mitrovici, prisustvovali i potpredsednici Srpske liste Igor Simić, Miljana Nikolić i veliki broj građana.

Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma
Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na početku mosta koji spaja severnu i južnu Mitrovicu, za bezbednost okupljenih, u slučaju eventualnih incidenata, bili su zaduženi pripadnici KPS-a i Karabinjeri, koji su tokom parastosa bili u većem stepenu pripravnosti nego inače.

 

Kozarev je poručio da je Srbija danas jača nego što je bila 2004. godine i da predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem neće dozvoliti ponovo pogrom srpskog naroda na KiM i dodao da ne možemo da se ne zapitamo svih ovih 15 godina od kada su "bezumnici ubijali, palili i rušili", kao i 20 godina od kada su ih "iz vazduha u tim stvarima i podržavali", zašto nema pravde za žrtve, za spaljenu Bogosloviju, crkvu Bogorodice Ljeviške, manastir Devič...

Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma
Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ne možemo da se ne zapitamo zašto nema pravde i prava za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Kozarev i dodao da je obeležavanje tužnih i teških godišnjica, kao što je danas, kada je proterano više od 4. 000 Srba sa svojih ognjišta da se više ne vrate i zapaljeno 35 crkava i manastira dobra prilika da se setimo ko je tada vodio Srbiju i kakva je uloga UNMIK-a i Kfora bila tada.

Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma
Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da je UNMIK imao obavezu da zaštiti srpski narod i nedopusti da do pogroma uopšte dođe, a ne da ga ispraća sa svojih ognjišta, kao i da su oni koji su vodili Srbiju "mislili samo na svoj džep", te da su "svojom mlakom i blagom reakcijom na pogrom skoro pa saučestvovali u njemu".

"Isti ti sada upadaju u RTS, pale, ruše, danas hoće državni udar da sprovedu ispred Predsedništva, a gde su na Kosovu i Metohiji svih ovih godina - nema ih. Gde su tajkuni kojima su usta puna želje za vlašću, gde su fašisti, gde su oni koji su u svojim pregovorima kao vrhunac postigli da postave granice na Jarinju i Brnjaku koje umesto da olakšavaju život, danas služe da se Srbi na KiM more glađu i žeđu", upitao je Kozarev.

Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma
Kosovska Mitrovica, godišnjica pogroma, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naveo je da njih danas najviše hvale u Prištini i Zagrebu i istakao da srpski narod nije ono što "Jankovići, glumci koji se uspevaju, Đilasi, Jeremići" pokušavaju da predstave, kao i da bi na silu da dođu na vlast.

 

"Da je predsednik Vučić vodio državu 2004. godine pogroma ne bi bilo", navodi Kozarev i kaže da su i predsednik Srbije i premijerka Ana Brnabić, Vlada Srbije i Srbi gde god živeli uz srpski narod na KiM i neće dozvoliti "izdaju i planove jednog dela međunarodne zajednice i opozicionih grupa iz Beograda".

Povezane vesti

 • Korisnik: Cimi
  18/03/2019 - 08:51
  Sa zaljenjem moramo se secati i ovakvih trenutaka
 • Korisnik: wea
  18/03/2019 - 07:58
  Da se nikad ne zaboravi
 • Korisnik: Veljko
  18/03/2019 - 07:24
  Nas narod je napacen i puno je nepravdi doziveo, da se ne ponovi i da se pravda koancno zadovolji.
 • Korisnik: Sara
  17/03/2019 - 21:02
  Martovski pogrom Srba necemo zaboraviti!
 • Korisnik: mario
  17/03/2019 - 19:25
  Nećemo dozvoliti više nikad da se ponovi pogrom Srba.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi