Knić
RINA
Knić

RINA

Knić, Foto: RINA

- Mere se primenjuju, većina je disciplinovana, tako da odolevamo i, na sreću, nemamo zaraženih koronavirusom - kaže za „Alo!“ Miroslav Nikolić, predsednik opštine.

Prema rečima nadležnih, najkritičnije bilo je u drugoj nedelji, kada je došlo puno naših ljudi iz evropskih zemlja koje su bile žarište virusa, tada je oko 90 njih bilo u samoizolaciji. Bila su i tri slučaja neodgovornog ponašanja, i to vozača koji su došli, ali su oni vrlo brzo procesuirani i epidemiološka situacija stavljena je pod kontrolu.

50

članova ima volonterska služba

Opštinu Knić čini 36 razuđenih sela, međutim, ni to nije bio kamen spoticanja i u rekordnom roku svi koji su pokazali bilo kakve simptome virusa bivali su pregledani. Oformljene su dežurne ambulante koje su radile 24 sata. Do sada je urađeno oko deset testova i svi su bili negativni.

Miroslav Nikolić, predsednik opštine

RINA

Miroslav Nikolić, predsednik opštine, Foto: RINA

U najprometnijim mestima opštine jednom nedeljno dezinfikuju ulice, javne površine, stambene i javne objekte. Na osam mesta moguće je besplatno preuzeti natrijum-hipohlorit. Pojačana je i Služba gerontodomaćica, čiji rad finansira opština.

S obzirom na to da je poljoprivreda primarna delatnost žitelja ovog kraja, u saradnji sa nadležnima u policijskoj stanici, čini se sve da se poljoprivrednicima pomogne da ispoštuju proceduru dobijanja dozvola i obave radove u poljima. Opština je pokrenula i elektronsku pijacu kako bi pomogla proizvođačima da plasiraju robu i na taj način, a što je bilo od velikog značaja i proizvođačima i kupcima u danima kada pijace nisu radile.

Stiže se i do najugroženijih

U organizovanje pomoći i obilaska staračkih i samačkih domaćinstava uključeni su i odbornici, većnici, predsednici mesnih zajednica, članovi Lovačkog udruženja „Vladan Milošević“. Opština je formirala kol-centar za građane i poseban kol-centar za psihološku i pedagošku podršku đacima i roditeljima, a radi i kol-centar Crvenog krsta. U opštini sa mnogo razuđenih sela volonteri, ipak, stižu do najugroženijih.