Proleće, mladi
Alo!/ Rajko Ristić

 

Proleće, mladi

Alo!/ Rajko Ristić

Proleće, mladi, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Klimatske promene su sve vidljivije, a u prilog tome govore i neobične temperature za ovo doba godine. U Australiji se ove sedmice spremaju za "vreli talas" koji bi mogao da obori temparaturni rekord od pre pola veka, a i u Evropi ćemo, iako je decembar, moći da šetamo u kratkim rukavima. Neobično visoke temperature u Evropi brinu stručnjake ali i građane. Topli talas, prema najavama meteorologa, mogao bi da se zadrži nad kontinentom još dve sedmice, što će rezultirati neobično visokim temperaturama za ovog doba godine.

Topli talas koji će sa Mediterana stiže na Balkan proširiće se i na centralnu Evropu i doneće temperature i do 15 stepeni više od proseka za ovo doba godine. Ovo će, kažu meteorolozi, dovesti do topljenja snega. Tokom čitave sedmice, i to ne samo na Balkanu, temperatura će ići čak i do 20. podeoka na Celzijusovoj skali, a topli talas proširiće se i na severne delove Evrope. Temperature znatno veće od proseka za ovo doba godine biće zabeležene i u Minhenu, Budimpešti, ali i u Oslu. 

I dok se Evropa sprema za proleće u decembru u Australiji se spremaju za pravi pakao. Meteorolozi kažu da će život u Australiji ove sedmice izgledati kao život u rerni, s obzirom da će u pojedinim delovima zemlje temperatura premašiti 50 stepeni Celzijusa. Stručnjaci kažu da bi mogao da bude oboren rekord iz 1960. godine, kada je na jugu zemlje izmerena rekordna temperatura od 50.7 stepeni Celzijusa.

Kako navode, stanovnici juga zemlje mogu da očekuju paklene temperature od 49 stepeni već u sredu i četrvtak, a vlasti su izdale mere upozorenja i na snazi je crveni meteo-alarm. Ekstremno visoke temperature dodatno će otežati posao vatrogascima koji se već danima bore sa stravičnim požarima u Australiji.