Dušanka
RINA
Dušanka

RINA

Dušanka, Foto: RINA

* Da je žena stub porodice, svojim životom potvrđuje Dušanka Petković iz sela Guberaš kod Velike Plane

* Dušanku najčešće možete videti na kombajnu ili traktoru iako je zagazila u sedmu deceniju

* Često je zovu i hajdučica, ali sa razlogom jer njenim venama teče krv hajduka Veljka

- Kombajn Zlatko je pozlatio svoje postojanje, uvezen je polovan iz Nemačke, od početka smo zajedno i zajedno starimo, njemu je 60 godina, meni neka više i dalje ga vozim, pomažem sinu Aleksandru i pomagaću sve dok me zdravlje služi - kaže za RINU vredna Dušanka.

Ova vredna žena veruje da svaka mašina ima dušu, pa kako se ophodiš prema njoj tako uzvraća.

Dušanka

RINA

Dušanka, Foto: RINA

- Zlatka znam u dušu, a i nije mnogo zahtevan, dok ja budem živa i on će raditi, a čini mi se da mogu još dosta da radim, bar još dvadesdet godina - priča kroz osmeh Dušanka.

Često je zovu i hajdučica, ali sa razlogom jer njenim venama teče krv hajduka Veljka. Ova heroina nikada se nije libila nikakvog posla, a sa svojim pokojnim mužem Milanom je od zarade za samo jednu sezonu vršaja napravila kuću. U svoj sadašnji dom ušla je sa 15 godina, onako kako su običaji nalagali, sa belim velom na glavi i iako je život mnogo puta iskušavao, odlučila je da tu i ostane, sve dok je kako kaže, ne iznesu sa “belim prekrivačem”.

Pročitajte još:

 

- Zavolela sam ovu kuću, radila sam u njoj, živela, stvarala porodicu i troje dece rodila i odgajila - kaže Dušanka i dodaje da sebe smatra bogatom ženom, jer danas ima osmoro unučadi i troje praunučadi.

Dušanka

RINA

Dušanka, Foto: RINA

Nažalost, život je hteo da je suprug rano napusti, a ona je ostala u četrdesetoj udovica sa troje dece i živim svekrom i svekrvom. U dom Petkovića uselila se zebnja, stari su strahovali da će ih Dušanka kao mlada žena napustiti i preudati se.

- Kada je svekar Žarko umirao, tražio je da mu pružim ruku kao obećanje da kuću neću ostaviti. Rekao mi je, daj mi obećanje da ćeš kuću čuvati, jer ako ti kuću ostaviš posrnuće, pašće, bez tebe ne može - priseća se Dušanka i dodaje da je već 20 godina udovica.

Odlučna u svojoj nameri da sačuva porodično gnezdo Dušanka svako jutro zagrli stubove kuće koju čuva za svoju decu i unučad, porodicu i srcem proslavlja krsnu slavu Svetog Nikolu.

Bonus video

Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!