Bogojavljenje
RINA
Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

Da za prave vernike nema zime i izgovori ne važe, pokazalo se danas i u Čačku kad je u ledenoj zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, zaplivalo više plivača nego što ih se može videti na Svetog Iliju u sred leta. Do časnog krsta uputilo se 170 vernika, a prvi je stigao student Anđelko Kovačević.

"Ovaj osećaj se ne može opisati rečima. Voda jeste ledena, ali je toplo oko srca. Nije bitno ko je pobedio, svi mi koji smo danas skočili u ledenu vodu smo pobednici", rekao je Anđelko za RINU.

 

Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

Da uskoče u hladnu vodu nisu se libili ni oni od kojih se to najmanje očekuje. Najmlađi takmičar bio je jedan devetogodišnjak, čast pripadnica lepšeg pola odbranilo je šest devojaka koje su rame uz rame zaplivale za časni krst.

Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri.

Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

"Plivanje u hladnoj vodi jeste test njihove vere i pobožnosti na određeni način. Onaj ko želi da dođe do Časnog krsta trebalo bi da posti Božićni post, da se ispovedi i pričesti i na taj način duhovno se pripremi za ovaj podvig, a ne samo fizički. U ovom slučaju takmičarski duh zaista bi trebalo da bude na zadnjem mestu", rekao je Slobodan.

U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 16. godinu za redom.

Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

"Ovaj stari hrišćanski običaj postao je tradicija i iz godine u godinu imamo sve više takmičara. Drago nam je što su pored naših Čačana učešće uzeli Gornjomilanovčani i Dragačevci i zaplivali baš u Zapadnoj Moravi. Prepuna Gradska plaža, kao i reka puna plivača je prelepa slika koju smo danas iz Čačka poslali u svet", izjavio je Miloš Stevanić, direktor SC "Mladost".

Bogojavljenje

RINA

Bogojavljenje, Foto: RINA

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik,ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

Marina Lazić (35) iz Užica prva je od 77 takmičara danas doplivala do časnog krsta na reci Đetinji.

Marina, koja danas slavi 35. rođendan i koja se prvi pute odvažila da siđe u hladnu Đetinju i rame uz rame sa muškarcima zapliva do časnog krst, izjavila da je za nju ovo velika čast.

"Danas je tako divan dan, danas je moj rođendan i velika je čast plivati za časni krst. Meni se ispunila višegodišnja rođendanska želja i sad mogu u miru da proslavim rođendan", ispričala je Marina.

"Voda nije bila tako hladna, nije tako strašno kao što ljudi pričaju, može da se podnese", objašnjava Marina, ne skidajući osmeh sa lica i kaže da preporučuje svim hrabrim ljudima da probaju.

Na današnjem 12. plivanju za časni krst u Đetinji učestvovalo je 77 takmičara, od kojih dve devojke.

Plivanju je prethodila litija kroz grad od Crkve Svetog Đorđa do gradske plaže gde je održano takmičenje.

Svetkovanje Bogojavljenja počelo je i u Zemunu liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, a potom je usledila litija centralnim ulicama do Zemunskog keja.