Poplava, Lučani
Alo/ Dejan Briza
Poplava, Lučani

Alo/ Dejan Briza

Poplava, Foto: Alo/ Dejan Briza

Ni niske dnevnice za terenski rad, ni zahtev da na teren izađu vikendom, nisu sprečile mlade inženjere RGZ-a da obave zadate radove u roku. Ovog vikenda u Koceljevi slučajno su sreli kolegu, narodnog poslanika i predsednika Skupštine opštine Koceljeva, dipl. geod. inženjera Veroljuba Matića koji je pohvalio njihov angažman na IPA Projektu „Izrada karata ugroženosti i karata rizika od poplava“. Oni su radili na harmonizaciji visinskog sistema na slivu reke Kolubare.

Mlade genercije inženjera u Republičkom geodetskom zavodu društveno odgovorno pristupaju realizaciji projekata od nacionalnog značaja. Oni su primer kolegama, ali i društvu u celosti.

Poplava, Lučani

Alo/ Dejan Briza

Poplava, Foto: Alo/ Dejan Briza

Vlada je od 2104. ralizovala veći broj projekata za unapređenje sistema planiranja i upravljanja poplavama i unapređenje sposobnosti društva za brz oporavak nakon poplava. Projektom „Izrada karata ugroženosti i karata rizika od poplava“ kojim koordinira Kancelarija za javna ulaganja RS i koji se realizuje u saradnji sa nekoliko nacionalnih institucija.

Republički geodetski zavod realizuje aktivnosti na izradi visokokvalitetnog digitalnog modela terena i određivanju kota vodomernih stanica u državnom visinskom referentnom sistemu za 74 značajna poplavna područja u Srbiji.