Carina
Alo! / Dejan Briza
Carina

Alo! / Dejan Briza

Carina, Foto: Alo! / Dejan Briza

Usmenim nadmetanjem zainteresovani će moći da kupe automobile, čamce, skuter na vodi, porcelanske setove, satove, štampače, mobilne telefone, ali i izgubljene kofere. Sva roba koja će se naći na aukciji trenutno je smeštena na placu „Carine Beograd“, koji je juče posetila ekipa „Alo!“.

Pročitajte još:

Božidar Đurić, službenik carine, koji nas je poveo u obilazak placa i skladišta, navodi da je ranije javnim nadmetanjem, koje organizuje „Carinarnica Beograd“, bilo moguće doći i do potpuno novog vozila.

- To sada neće biti slučaj. U ponudi imamo isključivo polovne automobile, a neki čak nisu ni u voznom stanju. Međutim, dobro će doći onima kojima treba takav auto zbog delova. Cena se, kad je reč o automobilu, određuje na osnovu stanja vozila, ali i na osnovu cena na internetu. Vozila nemaju pravo registracije dok se ne dobiju papiri za njih. Kupac je pre kupovine upoznat sa činjenicom da je vozilo predmet provere Agencije za bezbednost saobraćaja. Zato kupovina ovakvih automobila nosi rizik - ističe naš sagovornik.

Preporučujemo i ovo:

Tako će na licitaciji učesnici, između ostalog, moći da se nadmeću za „sitroen aiks“, kao i za BMW 525 l po ceni od 8.000 dinara, za „reno espejs dci“ će za početak morati da pripreme 140.000 dinara, dok „krajsler 300 c” košta 240.000 dinara. Jedan od onih koji će zbog četvorotočkaša doći na aukciju jeste i Miroslav iz Beograda.

- Dolazim godinama na aukcije. Nekada je ovde bilo na stotine dobrih automobila, ali sada ponuda nije baš sjajna. U svakom slučaju, dolazim na licitaciju - rekao je za „Alo!“ Miroslav.

Ljubitelji dvotočkaša imaju mogućnost da u petak pazare „skuter gilera GP 800“ po početnoj ceni od 200.000 dinara, kao i motor marke „jamaha YZF R1“ za 130.000 dinara.

Međutim, zainteresovani će imati priliku i da se nadmeću za skuter na vodi za nekoliko desetina hiljada dinara.

Oni koji vole da nose satove, za 88.000 dinara imaju priliku da postanu vlasnici jednog takvog, i to švajcarke marke „perelet“. Međutim, sat nije moguće kupiti sam. On ide u paketu sa dva rutera, štampačem i mobilnim telefonom.

U petak će se u ponudi naći i šest kutija raznog keramičkog posuđa i figurica, a cena svih tih šest paketa, koje je jedino zajedno moguće i kupiti, iznosi 193.000 dinara.

Carina

Alo! / Dejan Briza

Carina, Foto: Alo! / Dejan Briza

Kako učestvovati na aukciji

- Na aukciji je moguće učestvovati ukoliko se uplati kaucija
- Kaucija iznosi 30 odsto od početne cene koja je izložena ispred svake robe koja se prodaje
- Da bi se licitacija održala, potrebno je prisustvo minimum troje zainteresovanih
- Osam dana nakon licitacije je rok za uplatu celog iznosa
- Ukoliko se kupac predomisli, vraća mu se depozit

Ne može se kupiti jedan parfem, kofer ili farmerke!

Na aukciji je nemoguće pojedinačno kupiti neki odevni predmet ili parfem.

- Ne može da se kupi jedan parfem, par farmerki, ili kofer. Prodaje se isključivo zaplena u celosti. Prodajemo i kofere, i to pune, a koji su doneti s aerodroma. Po njih vlasnici nisu došli ni posle zakonskog roka od 100 dana. Tu robu najčešće kupuju pravna lica. Tako kofera najviše pazare radnje s polovnom garderobom - dodaje naš sagovornik.

Najviše ima kineske robe

U skladištu „Carinarnice Beograd“ najviše je kineske robe.

- Najviše imamo kineske robe jer Kinezi uglavnom ne dolaze kad im se zapleni roba. Ni advokati ne mogu da ih nađu, kao ni prekršajni sudovi. Po zaplenjenu robu se najviše vraćaju vlasnici vozila i mobilnih telefona - pojašnjava Đurić za „Alo!“.