Tvorac skulpture Raše Popova imao samo reči hvale o spomeniku Stefanu Nemanji

Alo.rs | vesti 2020-10-17 11:43:05 2020-10-17 11:43:05

Dugo neka skulptura nije izazvala toliko pozitivnih reakcija kao metalna figura Raše Popova koja je nedavno postavljena u Ulici 27. marta

Grad Beograd

Tvorac skulpture Boris Deheljan je priznao da je bio zabrinut kako će Beograđani reagovati na delo koje je proizišlo iz njegovih prstiju. Rekao je da, pošto je i sam poreklom iz Beograda, da je njegovo delo plod mašte, baš onakve kakvom nas je čika Raša učio. 

Objasnio je da pošto je čika Raša često viđan sa knjigom u ruci i kišobranom, da knjiga  predstavlja podsetnik modernom društvu da treba raditi na obrazovanju, slobodi izražavanja i iz starih knjiga, a ne konstantno biti zarobljen u ovom digitalnom svetu, dok kišobran, koji je stalno nosio, štiti skulpturu od vremenskih nepogoda.

Mladi umetnik je, takođe, imao samo reči hvale za projekte koji se sprovode u Beogradu, te je i pohvalio i spomenik Stefanu Nemanji.

- Mislim da je prenapumpano mnogo negativne energije oko izrade tog spomenika i da će ga Beograđani i ostali građani prihvatiti isto kao što su i Parižani prihvatili Ajfelovu kulu, protiv koje su takođe pisali peticije da se ukloni. Pisali su da je to jedna besmislena skalamerija, a danas je to simbol Pariza. Meni lično ne smeta ništa što je u vezi sa kulturom, uređenjem grada. Različitost je izuzetno važna mislim da gradu nedostaje još mnogo parkova, platoa i skulptura u njima. U nekim zemljama su i sporedni parkovi puni skulptura - u izjavi za portal Nova.rs imao je samo reči hvale za projekte koji se sprovode u Beogradu.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više