TURSKI DOKUMENT IZ 1455. GODINE: Evo koliko je na Kosovu bilo Srba, a koliko Albanaca!

Defter za Vukovu oblast, zvanični dokument Osmanske carevine iz 1455. godine, čiji original se nalazi u istorijskom arhivu u Istambulu pokazuje da sredinom 15 veka na prostoru Kosova i Metohije nije bilo Albanaca.

Kosovo
Kosovo, Foto: Profimedia

Preciznije, na celom prostoru između Prokletija i Kopaonika bilo je samo 46 albanskih porodica. To je zvanični rezultat popisa stanovništva koji je izvršila turska vlast, a koji je kao jedinstven dokument sačuvan do današnjih dana. Ovaj dokument pokazuje i sav besmisao tvrdnji zvaničnika iz Prištine da su Albanci, kao starosedeoci, čak učestvovali i u Boju na Kosovu, na strani kneza Lazara Hrebljanovića a da je junak koji je ubio turskog cara Murata, u tradiciji poznat kao Miloš Obilić, nije bio Srbin nego Albanac.

SLUČAJ KOJI JE UZNEMIRIO SRBIJU Teodoru (5) malaksalu doneli u bolnicu, lekar rekao da je razmažena i poslao je kući, SUTRA JE UMRLA!

Jer, ako je 1455. godine u srpskoj pokrajini bilo samo 46 albanskih porodica, nameće se zaključak da ih 1389. godine, kada su srpski vitezovi na Gazimestanu dočekali i potukli tursku vojsku, dakle 66 godina pre popisa, tamo nije ni bilo. Na početku „deftera za Vukovu oblast“ piše da je on sačinjen 1455. godine u „zemlji Brankovića“. Što je dokaz da su i šest decenija nakon što su okupirali Kosovo, a Vuka Brankovića odveli u tamnicu u Carigrad, gde je i umro, Turci tu teritoriju nazivali po njegovom imenu. Osmanlijski popisivači su zabeležili da na KiM postoji 480 naselja, sa 12.985 kuća.

U tim kućama živelo je ukupno 14.087 nosioca domaćinstava, od čeka su 13.696 bili odrasli muškarci, a 480 žene udovice čiji su muževi i drugi odrasli muški ukućani poginuli u stalnim ratnim sukobima. Najviše kuća 12.840 pripadalo je Srbima pravoslavcima, 75 Vlasima, 46 Albancima, 17 Bugarima, pet Grcima, dok je po jedna kuća pripadala Jevrejima i katolicima.

SAČEKUŠA KOD KUPINOVA Bio je u vezi sa nekoliko srpskih pevačica, a onda su na Aleksandra sasuli kišu metaka!

Srbi su živeli i bili većina stanovništva u svih 480 naselja između Prokletija i Šar planine na jugu i padina Kopaonika na severu. Vlaška domaćinstva, njih 75, bila su prisutna u 34, dok je prisustvo Albanaca zabeleženo u svega 23 sela. Kada se pogleda ukupan broj albanskih domaćinstava, ispada da su u ta 23 sela u proseku živela po dva albanska domaćinstva. Sedamnaest bugarskih domaćinstava bilo je „raspoređeno“ u deset sela. Pet grčkih domaćinstava živelo je u Laušu i Vučitrnu, u kojem je evidentirano prisustvo po jedne jevrejske i katoličke porodice.

OVAKO su Goca Tržan i Raša odreagovali kad su primili vest o smrti kuma

Od prezimena koja su popisivači zapisali 95,88 bila su srpska, 1,98 bila su romanskog, 1,56 odsto neutvrđenog, 0,26 odsto albanskog i 0,25 odsto grčkog porekla.

Zabeleženo je da neki odrasli muškarcin nemaju svoje kuće i oni su evidentirani kao „siromasi“. Osim imena naselja, koja su sva srpska, Turci su beležili i nazive ostalih toponima. U dokumentu koji ima 480 strana nema ni jednog naziva naselja, brda, reke ili planine sa albanskim imenom.

TRAGEDIJA U KOTORU Ksenija (28) plivala u moru kada je na nju naleteo gliser, hitne službe odmah reagovale

“Defter za Vukovu oblast” je veličine 30 x 12 centimetara, uvezan je u kožni povez i predstavlja jednu celinu bez ikakvih interpolacija. Obuhvata 240 folija, odnosno 480 stranica. Pisan je na belom papiru crnim mastilom, i to veoma lepim rukopisom.

U defteru su zapisana i imena tadašnjih stanovnika Kosova Polja i okolnih krajeva. Najpopularnija muška imena na KiM 1455. godine su bila Radislav, Bogdan, Radica, Stjepan i Nikola, zatim Rajko, Miloš, Radoslav, Bogoje, Doroslav, Bogdan, Priboje i Milovan, dok su ženska bila Olivera, Radislava, Stojislava, Jelena, Stanislava, Vladislava i Vukosava.

Autobus u centru Beograda PROPAO U RUPU, putnici u šoku!

Za pet vekova turske okupacije situacija se dramatično promenila. Osmanlijski okupator je stalnim terorom podstrekivao prelazak srpskog stanovništva na islam i njegovo arbanašenje, a u poslednja dva veka naseljavanje Albanaca iz Albanije. Ipak, najdramatičnije promene strukture stanovništva dogodile su se u dvadesetom veku. U Drugom svjetskom ratu, bežeći od šiptarskog terora, oko 200.000 Srba pobeglo je u „užu“ Srbiju. Posle rata, komunistička vlast je većini njih zabranila povratak u zavičaj.

Proces svođenja Srba na apsolutnu manjinu završen je 1999. godine, nakon agresije varvara iz NATO pakta, kada je južna srpska pokrajina predata na upravu tom zločinačkom vojnom savezu i misiji UN. Za samo nekoliko meseci više od 200.000 Srba iz Prištine i drugih delova KiM proterano je u tzv. užu Srbiju.

HOROR U VLASOTINCU! Mesecima najavljivala samoubistvo, a onda je sinoć otišla u vinograd...

Prema poslednjem popisu stanovništa na teritoriji AP Kosovo i Metohija koji je sproveden početkom aprila 2011. godine, tamo je živelo 1,7 miliona ljudi. Ovaj broj uglavnom obuhvata Albance, pošto popis nije sproveden u četiri opštine na severu pokrajine, a i najveći deo Srba južno od Ibra ga je bojkotovao.

U biračkim spiskovima Republike Srbije vodi se oko 116.000 stanovnika Kosova i Metohije srpske nacionalnosti koji imaju pravo glasa. U ovaj broj je uračunato i oko 9.000 Goranaca, koji su primili islam, ali smatraju da pripadaju srpskom etničkom stablu.

I severna Albanija bez Albanaca

Da Albanaca nije bilo ne samo na Kosovu i Metohiji već ni u severnoj Albaniji svedoči i Dečanska hrisovulja iz 1330. godine, koja sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i današnjoj severnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani.

AMAN, LJUDI, DOKLE VIŠE? Otišla sam u WC jednog beogradskog restorana i prizor koji sam tamo zatekla sve govori o nama kao društvu (FOTO)

Iz hrisovulje saznajemo na manastirskoj zemlji s obe strane Prokletija ima 89 sela, 86 srpskih i tri albanska. Od 2.166 zemljoradničkih gazdinstava i 2.666 stočarskih samo su 44 bila albanska.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

 • Korisnik: Peki
  10/08/2018 - 08:09
  Sto mi nismo bili slozni i mnozili se? Milion opravdanja sto se srpska deca ne radjaju, da nas je vise bili bi jaci. Ako ne udjemo u Eu bice tuge, a ako udjemo nece imati ko ni da tuguje jer ce pola Srbije otici.
 • Korisnik: Vox
  10/08/2018 - 07:28
  Prezimena u 14 veku ...ha ha ha ha ...prezimena postaju zvanična od Napoleona Bonaparte ...do tad se prezimenom smatralo očevo ime.
  • Rakoni @Vox
   10/08/2018 - 10:40
   Nije tačno !
  • Mile @Vox
   11/08/2018 - 07:28
   Pa i to je bilo prezime... I nije bilo očevo ime nego ime plemena. Npr. i danas u staroj Hercegovini i cg je Vukota Vukov Bjelopavlović.
 • Korisnik: domorodac
  09/08/2018 - 22:46
  Koliko je ,u to doba,bilo Srba u,tada još,nepostojećoj Vojvodini...?Koliko je,uopšte ostalo stanovnika u Srbiji posle svih onih silnih/više njih/seoba na sever,zapad i istok.Koji su to narodi popunili novonastalu lepu i plodnu prazninu?Ko su,dakle današnji stanovnici Srbije.Neprijatna pitanja ,a savremana,zivotna i nepobitna!I sam pripadam ovom miljeu tako da...Sve ovo ima direktne veze sa ovim člankom i današnjicom Kosova.
  • Tigger @domorodac
   10/08/2018 - 00:09
   U Vojvodini dva najstarija Srpska mesta Taras i Botos 1236-te godine Srbi su ovde oduvek price za Karpate su za malu decu.
  • СЕНОВИЋ @domorodac
   10/08/2018 - 16:29
   Ако те интересује, прочитај о Србском Кнезу Коцељу. Престоница му је била на Балатону , језеро-данашња Мађарска. Кнежевина се простирала до Ваљева и Лазаревца. Биста је у Скупштини Србије. Зато су Венгри Атилини данас плави и високи.
 • Korisnik: Vlada
  09/08/2018 - 22:12
  Albanci ce reci da ih je na popisu bilo malo jer su svi izginuli u boju na Kosovo polju a preiveli nisu hteli da ucestvuju u popisu, kao i u SFRJ,SRJ,CSG,Srb,... Sad ozbiljno, Srbi mnogo vole da beze i da se asimiluju i pokrstavaju ( Hrvati i BiH muslinani su dokaz), ne treba se cuditi da nas vise nigde nema.
 • Korisnik: Ana
  09/08/2018 - 22:04
  Sta reci a ne zaplakati od make!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi