Sava, reka, voda, poplave
Profimedia.rs
Sava, reka, voda, poplave

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Datum 5. oktobar se već tradicionalno obeležava kao dan kada je pre 16 godina na velikim demonstracijama u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića, ali malo je poznato da to nije jedini značajni peti oktobar u srpskoj istoriji.

Pročitajte još:

 

Srbi su uspeli da u Prvom srpskom ustanku proteraju Turke sa ovih prostora, ali posle nekoliko godina mira usledio je mirovni sporazum Rusije i Turske u Bukureštu 1812. godine, nakon čega je Srbija prepuštena na milost i nemilost Turcima.

Godinu dana kasnije počela je velika ofanziva na Srbiju, a naročito velike turske snage krenule su iz Bosne (oko 130.000 vojnika). Slom ustanika bio je izvestan pred ogromnom neprijateljskom silom, a Turci iz Bosne su sa zapada nadirali ka Beogradu. Na putu im se našlo i selo Skela kod Obrenovca, a tragični i herojski čin na koji se tada odlučila grupa žena i devojaka zauvek će ostati upamćen u srpskoj istoriji.

Oko 50 srpskih devojaka i žena, bežeći pred Turcima koji su želeli da ih obeščaste, skočile su u reku Savu držeći se za ruke. Sve su se udavile, ali su sačuvale svoj obraz i dostojanstvo.

To nije jedini primer toga kako su hrabre devojke spremne da daju i život kako ne bi bile obeščašćene.

Pamti se takođe slučaj iz 1974. godine, kada je učenica Milica Kostić skočila sa 11. sprata Rubinove kule u kruševcu kako bi se spasla silovanja.

Milica Kostić

privatna arhiva

Milica Kostić, Foto: privatna arhiva

Devojku, koja je bila učenica srednje medicinske škole u Kruševcu i koju je krasilo poštenje i odgovornost, je tada na prevaru jedan nepoznati momak odveo do stana, kako bi ona navodno pozvala njegovu devojku. Taj mladić je bio jedan od petorice nasilnika koji je zajedno s njima želeo da izvrši grupno silovanje.

Momak je Milici saopštio koje su njegove namere i rekao joj da se skine, što je ona odbila i poručila mu da je pusti. Mladić je bio istrajan i pokušao da joj skine odeću, a Kostićeva je plakala i molila ga da je pusti iz sobe.

Jedan od nasilnika rekao je drugim da je ipak puste, uz sledeći njegov komentar:

- Nevina je, neću da je diram - rekao je momak.

 

Nažalost, Milicu nisu pustili. Devojka je na sve moguće načine pokušala da ih spreči da je siliju. Plakala je i molila ih je, ali nije vredelo. Budući da je htela da sačuva svoju čast, odlučila se za bekstvo. Kada je ostala sama u sobi, skočila je kroz prozor sa 11. sprata.

Teško povređena prebačena je u bolnicu, gde je ubrzo preminula.

Milici je, kasnije, Zdravko Čolić posvetio pesmu "Ona spava".

 

 

Komentari (5)

stela

14.10.2018 17:13

danas bi sve trazile još...

Vanesa

15.10.2018 06:14

@stela - Sram te bilo...nakazo...

nedjo

14.10.2018 17:26

šola je fantastično doneo tu pesmu

nedjo

14.10.2018 18:19

@nedjo - mislim čola)

Vista ti tuki zai hau

14.10.2018 18:39

Haha nisu im turci htjeli platiti,e nema nikom dzabe.