Građevina Gradilište Građevinac Građevinski radnik
Shutterstock
Građevina Gradilište Građevinac Građevinski radnik

Shutterstock

Građevina Gradilište Građevinac Građevinski radnik, Foto: Shutterstock

Samo tokom nedavne vanredne kontrole, inspektori rada su na četiri velika beogradska gradilišta zatekli ukupno 105 neprijavljenih radnika, od kojih su, sem dvoje albanskih državljana, svi ostali bili Turci.

Broj stranih radnika na srpskim gradilištima iz dana u dan sve je veći jer u Srbiji više nema ko da radi zato što nam radnici odlaze u inostranstvo. Da posao ne bi stao, građevinske firme dovode radnike sa strane. Radi se o Rumunima, Bugarima, a poslednje vreme sve češće i radnicima sa Kosova, Albanije i Turske. Međutim, najveći problem je to što je većina onih koji grade po Srbiji neprijavljena.

Pročitajte još:

Radnike na crno inspektori ne zatiču, kako se misli, samo na malim ili zabačenim gradilištima, već i na velikim građevinskim projektima od kojih su neki i u centru prestonice. To je i nedavno bio slučaj. Za samo osam dana, u periodu od 5. do 13. septembra, na tri velika gradilišta u prestonici zatečena su čak 103 neprijavljena radnika, koji su državljani Turske, a na jednom novobeogradskom gradilištu i dvoje državljana Albanije koji su takođe radili bez ikakvih radnih dozvola. Najveći broj neprijavljenih Turaka koje su inspektori zatekli u tom periodu, kako se navodi u odgovorima Ministarstva za rad našem listu, angažovaala je fitma „Pulsar konstrakšen“ (Pulsar Constraction d. o. o).

- U Beogradu, na gradilištu „Big fešen“, u Uralskoj broj 3, u večernjim časovima 13. septembra, zatečeno je 89 državljana Turske, od čega je 84 njih radilo na crno, a angažovala ih je firma „Pulsar konstrakšen“. Inspektor rada doneo je rešenje o otklanjanju nedostataka, podneo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i prosledio obaveštenje Upravi za strance. Zatečena lica su na navedenom gradilištu obavljala armiračko-betonske poslove - pojašnjavaju za „Alo!“ u Ministarstvu za rad.

U tom ministarstvu ističu i da je samo osam dana ranije, tačnije 5. septembra, ali na drugom gradilištu u Beogradu „Tržni centar Zvezdara“', na uglu ulica Mis Irbijeve i Vojislava Ilića, na radu zatečeno 11 državljana Turske bez radnih dozvola, a koji je takođe angažovala ista firma „Pulsar konstrakšen“.

Saobraćajna policija će biti svuda! Kontrolisaće se svaki automobil!

AUTOR: Alo.rs/RTS/I.L. DATUM I VREME: 27.09.2019. 17:54 - 27.09.2019. 21:40 Važno korišćenje sigurnosnih pojaseva na zadnjem sedištu! Saobraćajna policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza Čak šestoro dece od početka godine poginulo u saobraćaju, jer kao suvozači nisu bili vezani. Taj podatak treba da bude opomena koliko je važno korišćenje sigurnosnih pojseva.

Takođe, inspektori su 11. septembra zatekli radnike na crno i na gradilištu na uglu Sarajevske, Vojvode Milenka i Kneza Miloša. Radilo se o osam radnika, takođe turskih državljana, a prilikom nadzora, kako ističu u Ministarstvu, utvrđeno je da je poslodavac „Brigate“ angažovao turskog poslodavca „Satikoglu“.

- Inspektor je u oba slučaja naložio otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, a protiv poslodavca će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Državljani Turske, koji su zatečeni na radu na crno, obavljali su poslove betoniranja. Nakon inspekcijskog nadzora, prestali su sa radom i u toku je postupak dobijanja radnih dozvola - navodi se u odgovorima Ministarstva.

Neprijavljeni radnici radili su i na gradilištu na uglu ulica Milutina Milankovića i Đorđa Stanojevića na Novom Beogradu. Bez radnih dozvola 13. septembra zatečena su dvojica državljana Albanije.

- Inspektor rada je protiv poslodavca „Pirgu konstrakšen“ podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - navode u Ministarstvu.

Na gradilištima se pričaju svi jezici sem srpskog

Na mestima u Srbiji gde se zida pre ćeš se sporazumeti na bilo kojem drugom jeziku sem na srpskom. U to se nedavno uverio i beogradski taksista, koga su radnici na gradilištu u srcu prestonice, kada im se obratio, gledali bledo.

- Video sam radnike kako sede, delovali su mi iscrpljeno, pa sam, onako ljudski, otišao do obližnje pekare da im kupim hranu. Međutim, kada sam im odneo i rekao zašto sam došao i šta sam kupio, ništa me nisu razumeli. Rekao bih i da su se uplašili jer nisu razumeli šta hoću od njih - navodi naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!