Meso polutke
Profimedia
Meso polutke

Profimedia

Poješćemo ga u viršlama i kobasicama, Foto: Profimedia

Ipak ćemo u viršlama jesti smrznuto meso iz 1982. godine! Ono je ipak stiglo u Bar! Prekjuče je istovareno sa broda, a već juče je krenulo put Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije! Ovo su poslednje informacije, a ujedno i epilog trodnevnog nagađanja da li je brod sa takvim tovarom uopšte uplovio u Luku „Bar“, što je zvanično za „Alo!” demantovala crnogorska Uprava carina, a koje je objavio portal „agroservis”, pozivajući se na izvore iz barske luke.

Da neko nije naručio, to ne bi stiglo!

Dr Miroslav Stojišić kaže da je brod sa tovarom smrznutog mesa iz 1982. godine stigao jer su to poručili kupci.

- Čim je došlo u Crnu Goru, onda su postojali kupci iz te države, Srbije, Makedonije, BiH i ostalih zemalja. Verovatno su već imali pripremljene prelaze, odnosno rute kojima bi to meso prošlo. Posao je donekle pokvarila dojava radnika iz barske luke. Sad je na nadležnima da sve to da prate - objasnio je on.

- Juče je istovareno smrznuto meso u barskoj luci, za koje su carinici posle odlaska broda rekli da ne postoji. Danas je kao tranzitna roba upućeno kupcima. Naš izvor u luci tvrdi da će ovo zamrznuto meso postepeno biti isporučivano Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. U pitanju je više stotina tona - naveli su juče u „Agroservisu”. Da je situacija krajnje ozbiljna, juče su potvrdili u Upravi carina Srbije i Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, koji su, ne verujući Crnogorcima koji su tvrdili da meso nije stiglo, pojačali nadzor granica Srbije.

- Iako se cela stvar danima komplikovala oprečnim vestima, mi smo ipak pojačali carinsku kontrolu na svim grancima. Sve vreme smo u pripravnosti bez obzira na tvrdnje crnogorske Uprave carina. Ako meso krene, pored nas proći neće - naveli su za “Alo!” u Upravi carina Srbije.

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu, potvrdio je za „Alo!” da su veterinarski inspektori danonoćno na granicama zbog smrznutog mesa.

- Bićemo u stanju pripravnosti dok se ne reši cela ta cituacija kako smrznuto meso ne bi ušlo u Srbiju - rekao je on za „Alo!”.
Miroslav Stojšić, doktor veterinarskih nauka i bivši savezni veterinarski inspektor, kaže za „Alo!” da postoji mogućnost da to meso ipak stigne do naših tanjira ilegalnim kanalima.

- Cena paketa od 10 kilograma na crnom tržištu je 1,2 evra! Prema dosadašnjem iskustvu, takvo meso obično potiče iz robnih rezervi vojnih baza. Pošto je dugo stajalo, niko ne može da garantuje da nije došlo do nekih hemijskih procesa. Ono legalno neće ući u Srbiju, niti bilo koju drugu zemlju u regionu. Ali preko Kosova, ilegalnim kanalima, ono može da stigne do nas, BiH i Makedonije. Obično ga kupuju veliki mesarski lanci - objašnjava taj stručnjak, dodajući da će se to meso odmrznuti i samleti.

- U tu smesu potom će se dodati emulgatori, nitriti, fosfati, soja i eto smese za viršle, kobasice i salame - naveo je on i dodao da je ovo prvi put posle 20 godina da su naše službe odlično reagovale obezbedivši granice kako bi postojala minimalna mogućnost da meso stigne do naših trpeza.

Komentari (35)

баџа

20.11.2016 07:47

Ето прилике ко никад до сада да се цариници дебело омрсе.Нису они алергични на евре,а месо ће гарантујем проћи мимо њих и завршити у тањирима грађана.

momazver

20.11.2016 08:02

Dakle ako laže koza, ne laže rog. Toliko oko toga jeste ili nije stiglo do Bara!Kao prvo BRINE ME što će ilegalnim kanalima UĆI U SRBIJU.Tu boga nema!A kao drugo koji su to ZLOČINCI u velikim mesarskim lancima,ali i onim manjim firama koji kupuju TO da bi narodu prodali trulež i ostvarili ENORMNU zaradu .Simptomatično je i da je stiglo pred N.G.Počinje smrtonosni mesni rulet!Uzdam se JEDINO u Boga,sreću i jak srpski stomak koji je već svario mnoga g.vna koja nam serviraju u rafovima!!!

Dr Miggyy

20.11.2016 08:10

Naš narod jeo je konzerve iz 1937. godine, pio mleko sa aflatoksinima. Doduše jeo je i tadašnji ministar Knežević i umesto da uništi aflatoksinirane proizvode, on je promenio zakon. Deca tog istog naroda sada jede kašice sa pesticidima. Da li neko zna koliko je pojeo taj narod povrća sa enornom količinom pesticida i otrova. Ovaj narod će pojesti i ovo uvezeno meso koje potiče iz 1982. godine. Ipak najbolje meso iz 1982. godine nosi skakačica s motkom Jelena Isinbajeva. Ima se može se.

Igor

20.11.2016 08:11

Napredno nema sta Srbija nikad jaca !!!

Đuro

20.11.2016 08:31

Garant ce uci u Srbiju i zavrsiti po raznim trgovinskim lancima i mesarama.Zar nasa inspekcija i carina nisu toliko korumpirane da ocekujete da ce da zaustavi ovaj kontigent?Ko zna koliko je vec takvog mesa uslo u Srbiju,samo je to sad neko odrukovao.

ДУШАН

20.11.2016 09:23

@Đuro - А на који начин ћеући усрбију ако постоје царинске службе које би требало да раде свој посао ,једина могућност уноса меса у нашу земљу је преко неприступачних терена у малим количинама али ту онда треба да реагује гранична служба АКО ЈЕ УОПШТЕ И ИМА , или нам се дешавају управо ствари да у земљу улази и излази СВЕ И СВАШТА .ако се ове ствари дешавају без контроле и заштите ,е онда се требамо запитати у којој земљи ми то живимо !

djole

20.11.2016 16:07

@Đuro - Poštovani gospodine Đuro, kao što vidite ne veruju Vam! Atomski fizičari tvrde da kod nas postoje institucije, da je sve u funkciji i slično. Ako je tako kao što oni komentaršu, onda su članci o Zozovači, padu vojnog helikptera, stradalima u Libiji, krađi velike količine oružja u Vojsci, ubistvu gardista u Topčideru, krađama u Lutriji, krađi deset hiljada beba iz bolnica u Srbiji, diplomi preCednika i hiljadama drugih diploma i doktorata obične laži. Ali nekima ne vredi govoriti, oni sve znaju.

mila

20.11.2016 08:46

Treba utvrditi i dokazata ko je to meso video, ko ga je naručio i preuzeo, pa onda alarmirati javnost. Ovo više prelazi svaku meru razuma, ukusa i profesionalnosti. Neka mediji jednom prestanu da zarađuju na vestima rekla-kazala, pogotovo kad su ovako ozbiljne stvari u pitamnju.

Deda

20.11.2016 08:50

Sve će to naš stomak svariti.Pera će to preraditi.

Baba

20.11.2016 10:44

@Deda - Iiiiijuuuu, zaboga. Pa ja kod Pere nikad ne ulazim. Obilazim u širokom luku. Savetujem svima. Brzo bi se Pera pokupio sa tržišta sa svojim delikatesima kad bi mu svi prolaznici udarili sankcije i stavili pod embargo. Ja, barem toliko, mogu da učinim pa činim.

Ivana

20.11.2016 09:16

Pa dobro sada... Hajde novinari napisite ko je to iz BiH, CG, SRB, naručio meso.

mesar

20.11.2016 09:30

Zasto se to popularise. Sta smo jeli do sada isto to meso. Ratni brod hladnjaca velike sile pristane u luku neke manje drzave na jugu blizu Cr.Gore i sve hladnjacice se sjure po meso (svedok sam). Govedina u paketima, manje svinjetina ali zato piletina budzasto. Sve to turisti pojedu, a i u Srbiji, Kosovu i Metohiji nikome do sada nista nije bilo. Za godinu proizvodnje i ne pitajte. Necija vojska se otarasi - pomogne sirotinju a nama dobro dodje. Ma svi Vi to dobro znate, ali sad senzacija.

Bojan

20.11.2016 09:53

Prvi putza 20 godina kako carinici reaguju????? Znaci do sada nista nisu radili

Jova

20.11.2016 09:55

Ovde,bez obzira da li je ovo istinita infrormacija ili ne moze da udje sta hoce i ko hoce pod uslovom da to za premijera nije opasnost.Jedan moj poznanik verujuci da je krenuo obracun sa kriminalom u oblasti sverca i carine sa velikom optimiizmom umesao se u svoj posao. Pretpostavljate kako je prosao.Zaustavljen je i umalo da on zaglavi robiju.Samo nam j je jednog dana trazio dobrog advokata i rekao da smo bili u pravu kada smo mu rekli/bako ,ne budi dete/

djole

20.11.2016 17:20

@Jova - Cela Srbija je već zaboravila prošlogodišnje torte sa graske deponije u Kragujevcu i pljeskavice za decu pravljeneod mesa sa mrciništa u Velikoj Plani. Prijatno braćo i sestre, država brine o vama. Kao i pre četvrt veka.

BD SU 13

20.11.2016 10:01

Ma to će ići u kobaje i ne brinite se lako će proći do naših stolova.

maki

20.11.2016 10:03

Pošto je redakcija upoznata sa slučajem mogla bi da prati kamione koji dalje razvoze meso pa ćemo videti ko ga je poručio. Naravno napraviti video snimak i okačiti na internet.

rada

20.11.2016 12:08

@maki - Uz meso ide faktura na ime kupca ko je meso kupio. Tako da se zna ko je kupac tog mesa, to je veoma prosto ako pod uslovom da nesto funkcionise kod nas.

ivan

20.11.2016 21:15

@maki - Ma kakve porudjbine, kakve fakture. Neko se tamo docepo mesa koji je neka rezerva htela da unisti, utovario u brod i u Crnoj Gori napravio pijacu.. Dogovor oci u oci isplata kes.

Miki

20.11.2016 11:22

Navali narode AKCIJA!!!Mozda botovima za sendvice?

ivan

20.11.2016 11:37

A gde imate gospodo virsle za 150din i razne salame : cureca, pileca, parizeri, extra i i sa jos kojekakvim etiketama. I znate ko to jede sirotinja: narod bez posla, penzioneri , da prezive. Naravno pojescemo i to meso i bicemo zadovoljni jer "kupili smo jeftino, to brate nema nigde" ali samo zato sto nemamo za bolje.

saw

20.11.2016 12:02

to sve prodje u zlatib*rcu

GLUMICA

20.11.2016 13:49

ko oprez? Mi potrosaci ne mozemo da znamo u frizideru iz koje godine je meso ili cevapi i pljeskavice,ili pasteta...o cemu vi to! INSPEKCIJU MI PORESKI OBVEZNICI PLACAMO DA BUDU NASE OCI I USI !!!!

Mile

20.11.2016 13:57

Normalno bi trebalo zatvoriti zauvek te preradjivace mesa koji zele da truju narod taj koji pusti da meso udje u srbiju i on ce i njegova familija to jesti mi imamo meso u srbiji nema gde da ga prodamo a neko pametan se nasao da uvozi trules

Vesna

20.11.2016 14:31

I , sta kazete ? Srpski veterinari pojacali kontrolu na Srpskim granicama jer ne veruju crnogorskim carinicima ? E pa ja NE VERUJEM NI NJIMA !!!

Sanja

20.11.2016 14:45

Na osnovu tovarnog lista tacno se moze i MORA utvrditi ko je primalac robe. Ako je primalac spediter , mora da ima ugovor ko je krajnji korisnik. Sve se moze lako utvrditi. Pustis legalno i na granici unistis.

momazver

20.11.2016 17:36

@Sanja - G D E T I Ž I V I Š ? !

emil

20.11.2016 14:53

ma za ovu nasu stoku balkansku i ne treba nista bolje

Ana

20.11.2016 15:10

Sve ce to kod Matijevica.

dada

20.11.2016 17:05

Meni samo nije jasno gde je ovo meso do sad bilo zamrznuto i kako se nije raspalo?

Mirko

20.11.2016 23:43

@dada - Pa u zamrzivacu gde bi drugo?!

Suad

20.11.2016 18:35

Ludo burazeru ludo.....

mara

20.11.2016 18:37

Na osnovu dokumentacije moze se lako utvrditi ko salje kome je upuceno i ko je izdao dozvolu da ova roba moze uci u zemlju. VOLELA bih da se o ovome obavesti javnost o istiniosti ove i ovakve robe. Nadam se da gradjani to zasluzuju i da nece inspekcija stiti pojedinca bez obzira koliko je blizak vlasti.

Moca Seljak

20.11.2016 19:01

Kao i za mene proizv' mesa jer nemam motiva da proizvedem jeftino meso je dobro doslo ako je dobro termicki uradje' tu nema GMO kOLIKO smo pojeli gmo mesa ovo dodje kao poslastica'

Niko

20.11.2016 22:40

MATIJEVICI SU KRIVI ZA SVE