Guča
Rina

 

 

Guča

Rina

Spomenik trubaču u Guči, Foto: Rina

Meštani su zbunjeni, ali i razočarani jer upravo ova manifestacija bila je jedan od osnovnih prihoda za sve njih.

- Za vreme Sabora sve je izdato, čak i običnu livadu ko ima u tim danima ona mu donese novac. Ove godine je sve drugačije, ni sami ne znamo šta nas je snašlo. U ovo doba uvek su počinjale pripreme, sada ništa. Biće ovo najtužnije leto za nas Dragačevce - kaže Slobodan Jovanović iz Guče.

Guča

Rina

Guča, Foto: Rina

Ova 2020. godina u kalendaru će biti upisana kao jedina do sada, u kojoj se kroz prestonicu trube neće prolomiti zvukovi limenih instrumenata. Izostaće preko 300.000 gostiju iz svih delova sveta, a veliki minus pretrepeće i ugostitelji.

- Guča je malo mesto koje živi za trubu i od trube. Jasno nam je da u ovakvoj epidemiološkoj situaciji Sabor ne može da bude održan i to je zaista veliki udarac za sve nas. Ugostitelji su ove godine, usled novonastale situacije ionako na gubitku, a odlaganje manifestacije samo je dodatno otežalo situaciju. Za tih nekoliko dana Sabora moglo je da se zaradi toliko novca, koliko za svih ostalih jedanaest meseci - izjavio je ugostitelj Tomislav Protić.

Gubitke će zbog otkazivanja jubilarnog Sabora pretrpeti i opština Lučani.

Guča

Rina

Guča, Foto: Rina

- Prihodi će biti manji između pet i deset miliona dinara. Međutim, na to se još dodaju i prihodi koji ulaze u opštinski budžet na osnovu brojnih taksi i poreza. Trubači su takođe razočarani, jer se većina njih vredno spremala za ovo takmičenje, a ove godine će najbolji ostati bez nagrada. Pravila struke i epidemiološke mere su jasne, moraju se poštovati jer je zdravlje svih na prvom mestu - rekao je Jovan Kovačević, ispred Saborskog odbora.

Ostaje nada da će za 12 meseci sa čuvenog spomenika trubaču u centru Guče, opet odjeknuti zvuci dobro poznate himne "Sa Ovčara i Kablara", i da će ova dragačevska varošica sledećeg avgusta biti najveselije mesto na Balkanu, kao što je to bila prethodnih 59 godina.

Podsetimo na to da je u Srbiji do sada zabeleženo 19,717 obolelih od korone, preminulo je 442 osobe. Broj osoba na respiratorima trenutno iznosi 177.

Pročitajte još: