Pedofilija
MUP
Pedofilija

MUP

Pedofilija, Foto: MUP

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz 2018. godine 76 osoba je bilo žrtva trgovine, dok je od njih 71 srpske nacionalnosti. Predatori vrebaju devojčice i mlade žene u uzrasnoj kategoriji od 11 do 25 godina starosti, dok pedofili plaćaju enormne sume za snimke nedozvoljene polne radnje nad decom od nekoliko meseci do tri godine.

To je najbrže rastuća grana kriminalne industrije i ubira profit veći od 152 milijarde dolara, na godišnjem nivou.

- Najveća problematika, a sa kojom se bori policija za visokotehnološki kriminal, jeste taj da ne postoji univerzalan profil trgovca. Ima ih od poljoprivrednika, sveštenika do lekara. Često su oni i te kako obrazovani, odlični su psiholozi i uglađeni manipulatori. Prema statistikama profil trgovca je pretežno muški, ali postoje i žene koje su bile u lancu trgovine ljudima, a kasnije postale i trgovkinje - kaže Aleksandra Urošević, predstavnica UNITAS fondacije.

Devojčice iz porodica koje su u lošijoj finansijskoj situaciji, u kojima je najčešće prisutna socijalna izolacija, iz porodica narkomana ili alkoholičara... To su, prema istraživanjima, najčešće žrtve.

Silovanje deca trgovina ljudima

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

- Poznata je činjenica da se jedna osoba, koja se kupi, otplati u roku od sedam dana. Vrlo je jasno onda zašto dolazi do same trgovine i zašto su motivisani da negde mapiraju našu decu na internetu. Prema podacima u Srbiji na društvenim mrežama u svakoj sekundi postoji 700.000 predatora, odnosno ljudi koji se bave trgovinom ljudima. Da li je to pedofil ili osoba koja vrbuje decu za seksualnu eksploataciju, za vršenje nekakvih kriminalnih radnji pod prinudom.... - objašnjava predstavnica UNITAS fondacije.

Kako Aleksandra kaže, prema nezvaničnim podacima, deca iz Srbije i Rusije su najskuplja na tržištu i cene ih za 120.000 evra zato što su "najčistija"!

- Trgovac na društvenim mrežama stupa u kontakt sa devojčicama od 11 godina i sa devojkama do 25. U tim godinama devojke odlikuju neki atributi koje trgovci mogu lako prodati. Ako se trgovac, detaljnim pregledom vašeg profila na Fejsbuku, zainteresuje za vas, on ima vašu celokupnu sliku, na osnovu fotografija, filmova i muzike, stvari koje objavljuje, interesovanja... Trgovci tada sklapaju profil osobe, da li je depresivna, šta joj nedostaje, kakvi su odnosi u društvu, porodici - ističe Aleksandra i dodaje da osnovni faktor koji čini dete ranjivim jestu nezadovoljene psihološka potreba za sigurnošću i pripadanjem.

Šta je sajber jazbina?

To je visoko organizovana kuća koju trgovci iznajmljuju kako bi na različite načine regrutovali decu koju izlažu seksualnom zlostavljanju ili fizičkom maltretiranju i seksualnom zlostavljanju. Tu se obavaljaju fotografisanja dece u raznim pozama ili snimci nedozvoljenih radnji sa maloletnim osobama, da bi se zatim taj materijal distribuirao preko "Dark web-a". Od nekoliko ovakvih fotografija ili snimaka, trgovac može biti finansijski osiguran za ceo život.