Traže dodatni ispiti rok, ali samo za određene

Tanjug/V.Đ. | vesti 2020-07-02 15:41:49 2020-07-02 15:41:49

Ministarstvo prosvete najavilo je da će u dogovoru sa Konferencijom Univerziteta Srbije - KONUS razmatrati kako da se reši pitanje polaganja prijemnih ispita za sve kovid pozitivne buduće studente, koji nisu bili u prilici da izađu na polaganje u prvom roku

Alo/ Rajko Ristić

Sve je veći broj studenata obolelih od kovid 19, zbog čega su akademci pokrenuli onlajn peticiju da se obolelim kolegama omogući dodatni ispitni rok.

"Mnogi misle da mi tražimo poklon za naše kolege, to nije poklon, to je prilika da oni imaju jednaku šansu kao i mi koji nismo pozitivni na kovid, da se bore za svoje ciljeve, bez obzira da li je u pitanju stipendija ili borba za budžet ili uslov za obezbeđivanje naredne godine", rekao je Arsenić.

Arsenić je naveo da mnogi zapostavljaju materijalnu situaciju studenata, ocenjujući da veliki broj studenata, kako kaže, neće imati priliku da se zbog svog materijalnog statusa bori za svoju akademsku budućnost.

Prikupljanje potpisa vrši se na sajtu peticije.kreni-pokreni.org, a naš sagovornik navodi da se time želi pružiti podrška i svim zaraženim svršenim srednjoškolcima koji nisu mogli da izađu na polaganje prijemnih ispita.

Ministarstvo prosvete najavilo je da će u dogovoru sa Konferencijom Univerziteta Srbije - KONUS razmatrati kako da se reši pitanje polaganja prijemnih ispita za sve kovid pozitivne buduće studente, koji nisu bili u prilici da izađu na polaganje u prvom roku.

Pročitajte:

Kako je ranije najavio pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić, konačna preporuka Ministarstva znaće se do 5. jula.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović uverena je da će biti omogućen dovoljan broj budžetskih i samofinansirajućih mesta i navela da će univerziteti poštovati preporuku Ministarstva.

Studenti koji su pokrenuli peticiju navode da se zalažu za obolele kolege sa svih univerziteta u Srbiji, ne samo u Beogradu, nego i u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu.

Arsenić očekuju da će peticija doneti rezultate i naglašava da za početak želi da se "uzbuni javnost".

"Nadam se da ćemo uspeti, za početak želimo da sakupimo dovoljan broj potpisa, predaćemo naše zahteve i Ministarstvu prosvete i rektorima i ovim putem pozivamo sve studente da nam se jave sa svih univerziteta u Srbiji i da se zajedničkim snagama borimo", rekao je Arsenić.

On je pozvao državu da investira u svoje buduće akademce.

U akciji prikupljanja potpisa uključeni su tim "Kreni, promeni", Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i studentske organizacije.

"Veliki broj studenata je već "ustao", mi smo pokrenuli peticiju i ovim putem pozivamo sve studente, roditelje i prijatelje studenata da stanu rame uz rame i da budu solidarni jedni sa drugima", zaključio je Arsenić.

Njegova koleginica Kristina Urošević podvukla je da se tom inicijativom ne traži kako navodi "luksuz za kolege", već pružanje jednakih mogućnosti svima.

"Mi ćemo nastaviti sa pritiscima i daljim akcijama da se čuje glas mladih, glas studenata", rekla je ona.

S druge strane, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. Petar Bulat kaže za Tanjug da studenti imaju dovoljno rokova, ali i da je odluka na fakultetima da li će obezbediti i dodatne.

Preporučujemo:

 

Expand player
Pogledajte više