Spektakl na ulicama Čačka
Rina
Spektakl na ulicama Čačka

Rina

Spektakl na ulicama Čačka, Foto: Rina

Žitelji zapadne Srbije od davnina su se okupljali na trgovima u gradovima i varošicama, kako bi proslavili Božić.

’Ta tradicija se očuvala, pa meštani i dalje imaju običaj da se nađu, provozaju i u skladu sa narodnim verovanjem otpočnu neki posao baš na ovaj dan. Svako dođe sa čim ima, traktor, konji, motor, pa čak i sa kosačicom. U našem narodu godina se računa od Božića do Božića i verovanje je da kakav nam bude taj dan, takva će biti i cela godina i prave se planovi za sledeću godinu’ rekao je za RINU Dragiša Gavrilović iz KUD - a Abrašević.

Kamiondzije i traktordzije takođe su prodefilovale gradom, gužva u saobraćaju nije smetala nikom, a ove godine a posebnu pažnju kao i svake godine privukao je fijaker koji se inače ne može svakodneno videti na ulicima Čačka, jer se zaprežu samo za velike praznike.

„Želimo da bar na kratko vratimo duh starih vremena kad su konji bili jedino prevozno sredstvo. Vožnji se takođe raduju i deca, jer je to za njih neponovljivo iskustvo. Nije nas omeo ovaj sneg, jer za Božić i treba da ga ima, pa se onda nadamo dobroj godini“, kaže Čačanin koji je na Biožić sa konjima prošao glavnim gradkim ulicama.

Pročitajte: