Sneg
Printscreen/ RTS
Sneg

Printscreen/ RTS

Foto: Printscreen/ RTS

Na osposobljavanju elektromreže angažovani su svi ljudski i tehnički kapaciteti, kažu u EPS-u.

- Ne može da se prođe, put je blokiran, sve drveće je palo na put, jedva se gazi, sve je zaleđeno - kažu meštani, prenosi RTS.

Sneg, led i niske temperature okovali su jug zemlje. Ne popušta već deseti dan. Do planinskog sela Stuble u Medveđi prepunog starih i bolesnih, deca i rođaci jedva stižu. Za svaki korak ovde su neophodni nadljudski napori.

- Vreme nam uopšte ne ide na ruku, pored jakog minusa sad je počeo da pada i sneg što će dodatno otežati i onako tešku situaciju u našoj opštini. Ono što je značajno da je stanje sa strujom i danas bolje - kaže Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa.

Preporučujemo:

U Medveđi je bez struje još oko 250 domaćinstava raštrkanih po mahalama u petnaestak sela. Ništa bolje ni u Toplici. Nemoćni su meštani prokupačkog kraja da sami bilo šta promene. Pomažu inženjercima Vojske Srbije u raščišćavanju puteva i strpljivo čekaju ekipe Elektrodistribucije.

- Nisu uspeli za sada da otklone kvarove jer kvarovi su ogromni, drveće pada, puca, izvaljuje se lomi instalacije - kaže Dragan Mladenović iz Sagonjeva.

- Sedmi dan da nema struje uopšte, ljudi su stari, zamrzivači se tope, ali šta da kažem bitno je da smo živi i zdravi - kaže Zoran Petrović iz Bogujevca.

Na sve strane popucalo i popadalo drveće, pokidane žice, oboreni stubovi i dalekovodi. Nestvarni su snimci koji ovih dana stižu sa terena gde se otklanjaju kvarovi. Bez električne energije je i tridesetak sela u opštini Kuršumlija. Potrajaće osposobljavanje elektromreže.

- Zaleđeni su stubovi, jako je teško penjanje, drveće samo od sebe pada, od težine tereta pod snegom. Tereni su jako nepristupačni za prilaz opreme i transportnih sredstava tako da će otklanjanje kvarova biti jako otežano i verujem da će uz svo angažovanje ipak potrajati više dana - kaže Milan Đurđević, direktor pogona EPS-a u Kuršumliji.

Agregati su prioritet

Najuporniji i najhrabriji ipak uspevaju da dopreme pomoć do ugroženih područja. Znače im paketi sa životnim namirnicama, još više pažnja, ali od neprocenljive vrednosti su agregati. Sektor za vanredne situacije ustupio je na korišćenje 41 agregat u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi.

- Agregati su prioritet, oko 40 agregata je Privredna komora donirala ovim opštinama i oni će biti za dan dva podeljeni domaćinstvima, a Privredna komora je donirala i tri terenska vozila za Domove zdravlja - kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

U mraku i stanovnici tridesetak sela u opštinama Lebane, Vlasotince, Crna Trava i leskovačkih naselja uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom. Obezbeđena pomoć grada Leskovca još nije stigla do desetak kuća odsečenih od sveta u najudaljenijem Ravnom Delu.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: