Nebojša Stefanović u Lazarevcu
MUP
Nebojša Stefanović u Lazarevcu

MUP

Nebojša Stefanović u Lazarevcu, Foto: MUP

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost pozitivnim ocenjuje sistemske aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u cilju suzbijanja korupcije među državnim i policijskim službenicima zaposlenima u ovom ministarstvu, kao i u cilju efikasne kontrole imovine i testiranja integriteta zaposlenih.

Pročitajte još:

Mario Spasić, generalni sekretar, rekao je da je MUP nesumnjivo lider u antikoruptivnim aktivnostima koje sprovodi.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova nesumnjivo je lider u antikoruptivnim aktivnostima koje sprovodi i to jeste primer dobre prakse koju bi trebalo da slede i svi ostali državni organi i organizacije, agencije, tela, organi teritorijalne autonomije i lokalnih samouprava.

- Činjenica da je MUP uspostavio obavezu od 01. januara ove godine za rukovodioce i zaposlene na visokorizičnim radnim mestima da prijave imovinu i promenu svog imovnog stanja, što se evidentira u ličnom imovinskom kartonu koji je deponovan u Sektoru unutrašnje kontrole, jeste osnovni vid analize integriteta zaposlenih.

Preporučujemo još:

- Takođe, MUP je omogućio građanima da preko konstantno otvorene telefonske linije 011/3121-555 od 0 do 24 časa mogu da prijave korupciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde se svi telefonski razgovori snimaju i čuvaju u skladu sa zakonom. Pohvalno je to što u toku radnog vremena inspektori razgovaraju sa građanima po njihovom pozivu, a van radnog vremena je omogućeno građanima da ostave poruke, gde su svi podaci koje građani iznesu poverljivi i koriste se isključivo za službene potrebe.

- Pažnju rukovodstva MUP-a posebno usmeravamo i na to da u policijskom sistemu postoje zaposleni koji zloupotrebom svojih ovlašćenja fingiraju krivična dela građanima Srbije, na šta treba obratiti posebnu pažnju i svaku sumnju na tako nešto veoma ozbiljno analizirati, u čemu će pomoć pružiti i Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.