Teodora Lukić
printscreen/facebook

Uporedo dok niže devetke i desetke u indeksu, buduća pravnica Teodora Lukić (21) na porodičnom imanju u Rušnju uzgaja koze. Po njenom savetu deda Slobodan i otac Nebojša registrovali su porodično gazdinstvo, nabavili 20 umatičenih alpina i učlanili se u Zadrugu "Rušanj - Rušanj".

Osim od prodaje jarića i kozjeg mleka, Lukići zarađuju i od domaćih kozjih proizvoda, među kojima imaju i nekoliko vrsta sira i kačkavalja.

Priznaju Lukići da bez bake Miline, koja je majstor da napravi kozje "poslastice", ali i deke Slobodana, koji je u ovom biznisu pastir, ne bi sve funkcionisalo kao podmazano. Troje najmlađih Lukića, Anja, Strahinja i Teodora još se školuju, Nebojša radi pri Vojnoj akademiji.

- Odmalena sam rasla uz životinje, pa mi bavljenje stočarstvom ne predstavlja nikakav problem. Čak mi smeta kada gledam kako moji vršnjaci jedva čekaju da pobegnu sa sela, a njive širom Srbije stoje zaparložene. Već decenijama uzgajamo koze, ali sada prvi put ove alpske lepotice sa pedigreom. Dobili smo subvenciju države, koja nam je pomogla da oformimo stado i započnemo posao - kaže Teodora.

Teodorino stado je mlado. Najstarija koza ima sedam godina, a većina su dvogodišnjakinje. Svakog dana, tokom sedam meseci godišnje, Lukići imaju prinos od 80 litara kozjeg mleka. Dok litar mleka prodaju po ceni od 180 dinara, kilogram sira je 600, a kačkavalja 1.200 dinara.

 

Jarići pak koštaju 50 evra, a umatičeni i 150 evra. Kako Teodora kaže, potrebno je 10 koza da se oformi stado, a cena umatičene koze je, 250 do 300 evra. Sa druge strane, posle početnog uloga, ako koze ima ko da čuva, one nisu veliki trošak. Ispaša je glavni i najzdraviji obrok, a dodatak su žitarice.

- Odnedavno smo ušli u našu lokalnu zadrugu, jer smatramo da je udruživanje izuzetno važno i jedini način da se organizovano plasira proizvod. Naša zadruga će se tek širiti, verovatno ćemo okupiti još kozara. Zasada su članovi većinom pčelari. Ali, sve nas vezuje ista ljubav prema zemlji i životinjama - priča ova devojka.

Zemljoradnička zadruga "Rušanj-Rušanj" je osnovana pre dve godine, a u njenom sklopu su, osim kozara, 12 pčelara i tri ratara. Po rečima Dragića Anđelića, koji ima 50 košnica, pčelarstvo može da bude izuzetno profitabilno.

Kako kaže, kod dobrog pčelara, dobro društvo, ili košnica, u kojoj radi oko 60.000 pčela, može sa tri paše da proizvede 75 kilograma meda. A da bi se pokrenuo posao, potrebno je oko 6.000 evra.