Mislile su da Dragan u kazanu peče rakiju, a kada su okusile sadržaj progovorile su na španskom
Dragan Jovanović, poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica, objasnio je proces pravljenja tekile.
- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, ali kod nas se slabo konzumira - rekao je ovaj proizvođač rakije.
Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.
- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - dodao je Jovanović.
Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandzinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.
Pročitajte još: