Mislile su da Dragan u kazanu peče rakiju, a kada su okusile sadržaj progovorile su na španskom

Alo.rs/ Rina /M. Š. | vesti 2020-07-19 22:19:34 2020-07-19 22:19:34

Kada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.

RIna

Dragan Jovanović, poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica, objasnio je proces pravljenja tekile.

- List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, ali kod nas se slabo konzumira - rekao je ovaj proizvođač rakije.

Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.

- Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam - dodao je Jovanović.

 

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandzinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više