Josip Broz Tito
Profimedia
Josip Broz Tito

Profimedia

Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Pomenuta površina odgovara površini Muzeja Jugoslavije, koji je 2013. proglašen institucijom od izuzetnog značaja i koji podrazumeva Stari muzej, Muzej „25. maj“ i Kuću cveća, gde je sahranjen jugoslovenski maršal Josip Broz Tito.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

 

- Radi se o projektu koji je težak više od milijardu evra, a ukoliko im pođe za rukom da izguraju svoj plan, to bi podrazumevalo selidbu zbirki koje se čuvaju u muzeju u druge muzeje, dok bi Josip Broz Tito bio ekshumiran i sahranjen u Aleji zaslužnih građana ili na nekom drugom mestu, što njih i ne interesuje previše - objašnjava naš dobro obavešteni izvor i nastavlja:

Joška Broz

Alo.rs/Rajko Ristić

Joška Broz, Foto: Alo.rs/Rajko Ristić

- Namera je da se tu izgradi eksluzivni stambeno-poslovni kompleks, čija bi vrednost ubedljivo premašila sve što je do sada izgrađeno u Beogradu. Za taj projekat, osim dvojice domaćih tajkuna, zainteresovane su i ozbiljne strane kompanije. Uprkos tome što bi reakcija javnosti bila izuzetno negativna, morali bi da dobiju i dozvole i saglasnost gradskih, kao i republičkih vlasti, što se u ovom trenutku teško može očekivati.

Aleksandar Vučić

Printscreen

 

S druge strane, unuk Josipa Broza, Joška Broz, lider Komunističke partije u Srbiji, navodi za „Alo!“ da nije čuo za takav plan, ali i dodaje da ga ne bi začudilo da neko zaista tako nešto namerava da uradi:

- Kod nas je sve moguće, možda se radi o gornjem delu, gde je bila rezidencija, jer vidim da tamo niko ništa ne radi, to stoji od bombardovanja, ali ne verujem da bi narod dozvolio da premeste Tita. Za neke stvari ne postoji novac i, ako treba, branićemo njegov grob svojim telima - naveo je Joška Broz.

PROČITAJTE JOŠ: