Car Lazar
RINA
Car Lazar

RINA

Car Lazar, Foto: RINA

* Jedna od najstarijih kafana u Šumadiji se nalazi u Čačku!

* U ovoj kafani od 1904. do 1912. godine nalazio se Radnički dom

* Kafana “Car Lazar” jedina je koja je preživela oba rata

Opšte je poznato da Srbi u kafani sklapaju najviše prijateljstava, poslovnih poznanstava ali i rešavaju probleme koji ih tište. Tako je danas, a tako je bilo i pre 136 godina kada je sagrađana jedna od najstarijih kafana u Šumadiji, koja je dobila ime – Car Lazar.

“Nisam našao da u srpskoj provinciji postoji mehana, kafana, lokal sa tako dugovečnom tradicijom, više od jednog veka, koja nije menjala stanište, naziv i nije menjala delatnost”, kaže novinar Politike Gvozden Otašević.

Pročitajte još:

Smeštena u srcu grada, kafana “Car Lazar” bila je omiljeno mesto okupljanja Čačana svih slojeva i profesija. Ovde su održavane prve zabave i esnafske slave, ali i sindikalni zborovi. U ovoj kafani od 1904. do 1912. godine nalazio se Radnički dom odakle se kretalo u demonstracije i borilo za prava radnika.

Car Lazar

RINA

Car Lazar, Foto: RINA

“Na ulaznom zidu i danas stoji tabla sa znakom “8-8-8” koji je predstavljao težnju radničke klase za osam sati rada, osam sati učenja i osam sati odmora. Odavde je delovala čačanska organizacija socijalista, ali i organizovali se kursevi govorničke škole i analfabetički tečajevi, tako da je ovo mesto od velikog značaja za Čačak”, rekao je Timotijević.

Kafana “Car Lazar” jedina je koja je preživela oba rata, za sve godine koje postoji ostala je autentična i čuva duh starih vremena. Omiljeno mesto okupljanja je i danas, a koliko je poznata govori i to što se često koristi kao orjentir i raskrsnica puteva.

“Ljudi kažu – nađemo se kod cara da idemo ka gradu, ili nađemo se kod cara da idemo ka bolnici i svi razumeju tu odrednicu. U ovu kafanu su dolazile generacije Čačana i može se reći da je to svojevrsna porodična tradicija”, rekla je Maristela Belić, pr UTP “Morava” u čijem okviru danas radi najstarija kafana u Šumadiji.

Na pijacama vlada opšta pomama! Cena omiljenog sezonskog povrća nikad povoljnija!

AUTOR: Alo.rs/ Novosti/ M. G. DATUM I VREME: 15.11.2019. 14:31 - 15.11.2019. 14:50 U jeku je sezona kiseljenja, a cena svežeg kupusa je povoljna.

Ova kafana još dugo će biti istorisjko mesto u koje će dolaziti sinovi sa očevima, jer je proglašena za spomenik kulture prvog reda, pa je njena najnovija rekonstrukcija urađena pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika.

“Kafana će zadržati svoj duh i izgled. U tom pravcu smo uradili neophodnu rekonstrukciju. Dodali smo brojne detalje koji će oživeti stara vremena još više, a u planu je i izgradnja kamina, pa će gosti kao i pre sto godina ovde moći uživati u hladnim zimskim noćima”, istakla je Belić.

Bonus video - Alo.rs na licu mesta! Drama u naselju Braća Jerković