Koronavirus u Srbiji
Alo / Dejan Briza
Koronavirus u Srbiji

Alo / Dejan Briza

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo / Dejan Briza

Dosadašnje statistike s britanskih odeljenja intenzivne nege potvrđuju taj fenomen: 73 pacijenta su muškarci, a 73,4 odsto ih ima prekomernu telesnu težinu. Osim toga, kod gojaznih muškaraca uočena je manja verovatnoća ozdravljenja kad zapadnu u kritično stanje.

Oko 42,4 odsto pacijenata s indeksom telesne težine (BMI) nižim od 30 ozdravilo je i otpušteno je kući, u poređenju sa 56,4 odsto onih s indeksom manjim od 25.

Koronavirus

Tanjug/AP

Koronavirus, Foto: Tanjug/AP

I na odeljenjima intenzivne njege u francuskim bolnicama "veoma je velik udeo pacijenata sa prekomernom težinom", rekao je dr. Metju Šmit iz pariske bolnice "Pity Salpetriere" i dodao da su tri četvrtine muškarci.

Britanski premijer Boris Džonson iskoristio je ličnu borbu s težinom da bi od sunarodnika zatražio da budu u boljoj formi i da se izbore sa gojaznošću zbog koje je povećan rizik od zaraze koronavirusom.

Među novim merama administracije da pomognu ljudima da izgube na težini spadaju zabrana televizijskih i reklama na internetu za "džank" hranu pre 9 sati, ukidanje "kupite jedan, dobijete drugi besplatno" za slične obroke i stavljanje broja kalorija na menije većih restorane.