Svetozar je izvadio džinovski krompir, ovako nešto se nije dogodilo decenijama u selu (FOTO)

Slična situacija je i na ostalim imanjima u gornjomilanovačkom selu Teočin

Džinovski krompir
Džinovski krompir, Foto: RINA

Niska otkupna cena možda je ove godine izdala proizvođače krompira u selima podno planine Suvobor, ali kvalitet i veličina ipak nisu. Svetozar Papić iz bašte je izvadio krtolu težu od kilogram i po, što se desilo prvi put za nekokliko decenija koliko se bavi uzgojom ovog povrća.

ANKETA: Da li ste nekada videli krompir ove veličine?

Ukupan broj glasova: 154

  • DA: 27% (42)
  • NE: 73% (112)

„Ovogodišnji plodovi skoro deset puta su veći od onih prethodnih godina. Stavljali smo na vagu i meri tačno 1, 835 grama. Cena koja se kreće od 15 do 17 dinara po kilogramu, nije baš najsjajnija, ali uspeli smo nekako da nađemo dobru računicu. Imamo već obezbeđeno tržište na koje plasiramo našu robu, kao i svoje prevozno vozilo, na taj način uspeli smo da uklopimo troškove i zaradu. Radnici su stigli sa juga Srbije, tako da su i oni ove godine zaradili u našoj njivi“, rekao je Svetozar za RINU.

Slična situacija je i na ostalim imanjima u gornjomilanovačkom selu Teočin. Kod braće Radonje i Dragiše Kozodera na 15 hektara, rodio je krompir odličnog kvaliteta, ali i izuzetne veličine.

„Ove godine imamo preko 20 vagona. Rekordni je prinos. Nešto dajemo na veliko, nešto prodajemo na pijaci. Gajimo dosta sorti od arizone, kolumba, rudolfa sve američke sorte, ali ipak naš dezire je najbolja. Zdrav, dobar krompir može da se podgreje i drugi dan i ne menja se, ove druge su više industrijske”, kaze Radonja.

Velike površine pod krtolom Kozoderi ne mogu sami da obrađuju, tako da već 12 godina im dolaze radnici iz Surdulice iz sela Jelašnica u ispomoć. Iako je ova varoš poznata po čuvenim surduličkim trubačima, ovi vredni ljudi nadniče celu sezonu u suvoborskom kraju, od maline do krompira.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi