U TESLINOM RODNOM SELU NEMA NIJEDNE SRPSKE DUŠE Na Svetog Iliju ustaše pobile i spalile sve srpsko!

Na današnji veliki praznik Svetog proroka Ilije, 1941. godine ustaše su pobacale u jamu, zaklale i spalile sve Srbe iz Smiljana kod Gospića, rodnog sela našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle. Danas u Smiljanu, nema nijedne žive srpske duše

Nikola Tesla
Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

U Smiljanu, Teslinom rodnom mestu i zaseocima do kojih su došli, ukupno su na Ilindan Hrvati ubili 506 Srba svih starosnih doba, od beba do staraca.

O tome postoji svedočenje Ante Antunovića od 6. juna 1952. u Okružnom sudu u Gospiću, koji je opisao tadašnji teški ”ritam zločina“ nad Srbima u Smiljanu, kada su na praznik Svetog Ilije, 2. avgusta 1941, Hrvati ubili, sve Srbe koji su se u Smiljanu i okolini zatekli—ukupno 506 stanovnika. U kasnijim danima u Smiljanu su ubili još 13 srpskih civila.

Sveti Ilija
Sveti Ilija, Foto: Printscreen

Ustaške hrvatske koljače su predvodili Rudolf Ric (komandant logora Jadovno), Joso Adžija i Dragan Devčić. Popis kaže da je 1941. godine u Teslinom rodnom mestu Smiljanu i okolnim zaseocima živela 621 osoba srpske nacionalnosti. Od tog broja njih 558 je ukupno ubijeno tokom rata na zverski način, a među njima je bilo 74 dece.

 .

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi