Strogo je zabranjeno raditi jednu stvar

Alo.rs | vesti 2020-11-12 11:45:14 2020-11-12 11:45:14

Pravoslavna crkva i vernici 16. novembra slave Đurđic, praznik kojim se obeležava prenos moštiju svetog Đorđa (Georgija) iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, gde je stradao u vreme cara Dioklecijana

Alo.rs

Pre nego što je preminuo, sveti Georgije je zamolio svog slugu da njegovo telo nakon smrti odnese u Palestinu, gde je imao veliko imanje koje je razdelio siromasima. U njegovu čast u Lidi je podignut velelepan hram u koji su prenete svetiteljeve mošti.

Brojna čuda dogodila su se na tom mestu, a još su brojniji vernici koji tvrde da im se nakon molitvi sveti Georgije javljao u snovima, nakon čega su im se molitve i ostvarivale. Jedno od takvih čuda je i ono koje se desilo Stefanu Nemanji, koji je nakon što ga je svetitelj čudom spasao podigao crkvu i manastir Đurđevi stupovi.

Slavite li svetog Đurđica?

 

Sveti Georgije bio je rimski vojnik u gardi cara Dioklecijana, zatim tribun, a onda i vojvoda i carev savetnik. Nakon što je car otpočeo veliki progon hrišćana, Georgije je podelio svoja blaga siromašnima, a sam priznao da je hrišćanin.

Zbog toga su ga danima mučili, a svetitelj je, uprkos mačevima, spaljivanju i otrovnim napicima, ostajao živ. Na kraju mu je odrubljena glava, a dan njegove smrti proslavlja se kao Đurđevdan, 6. maja.

Kao svetitelj vojnik, sveti Georgije proslavlja se i kao zaštitnik brojnih gradova i država, kao i vojske.

Običaji na Đurđic

U selima po Zapadnoj Srbiji postoji običaj klanja crnog petla ili pileta, a u Hercegovini crnog jareta. Oba običaja obavljaju se u strogoj tišini, kako bi se domaćini zaštitili od napada vukova.

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je zaštitnik vukova.

Iako Đurđic nije crveno slovo, veoma je važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi.

Takođe, strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

U ponedeljak, 16. novembra, na praznik Đurđic, dnevne novine Alo! vam poklanjaju ikonu Svetog Đorđa.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više