Crkva sveća sveće
Masanori Jošida
Crkva sveća sveće

Masanori Jošida

Crkva sveća sveće, Foto: Masanori Jošida

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

Srpska pravoslavna crkva 7. juna 2020. godine slavi Duhove ili Svetu Trojicu, pedeseti dan posle Vaskrsa, a deseti dan posle Spasovdana. Troimeni praznik zapravo je rođendan Hrišćanske crkve i, po predanju, dan moćnih energija. Međutim, povodom ovog praznika crveno slovo traje tri dana, pa imamo Duhovni ponedeljak i Duhovni utorak, a evo šta kažu običaji...

Još od prvih hrišćana, običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama.

Sveta Trojica

Printscreen

Sveta Trojica, Foto: Printscreen

Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Koliko je veliki praznik, govori i to da se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice tokom koje se ne posti. Predstavlja uvod u Petrovki post koji ove godine počinje 15. juna.

Sveta Trojica slavi se i kao krsna slava, negde prvi, a negde drugi dan.

Slava je Kraljeva, Kruševca, Požarevca, beogradskih opština Surčin, Čukarica i Lazarevac.

Kao slava, Dan policije i Dan MUP-a Srbije, obežava se u znak sećanja na 1862. godinu kada je srpska žandarmerija, na ovaj praznik, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.

Komentari (1)

Ivana

07.06.2020 11:55

Srecan praznik Sveta Trojca u dobro zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin