Crkva, žena, molitva, sveća
Shutterstock
Crkva, žena, molitva, sveća

Shutterstock

Crkva, žena, molitva, sveća, Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici danas slave svetu prepodobnu Pelagiju, bludnicu koja je odlučila da postane hrišćanka, a grehe je okajala tako što je umrla posteći.

Pelagija je po predanju svoju lepotu upotrebljivala na duševnu propast i sebe i drugih.

Grešnica je opsluživala stotine i stotine muškaraca koji su želeli da iskoriste njeno lepo lice i telo, te se tako obogatila i potpuno osamostalila od svoje porodice.

Preporučujemo:

Živela je Pelagija skoro deset godina na osnovu bogatstva koje je stekla bludom, ali je jednog dana u crkvi čula propoved o “strašnom sudu” i odlučila da iz korena promeni svoj život.

- Ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavola. Spasite me oče - molila je Pelagija u manastiru sveštenike da je krste kako bi primila veru Hristovu, ali niko nije želeo sa bludnicom ni da razgovara, a kamoli da joj pomogne da postane hrišćanka.

Ipak, arhijerej Hristov uprkos protivljenu ostalih odluči da krsti Pelagiju, ali joj reče da mora da se odrekne bogatstva koje je stekla na nečastan način nečastan.

Propodobna Pelagija

Printscreen

Propodobna Pelagija, Foto: Printscreen

Pelagija ga je poslušala i sav svoj, na bludni način stečeni, novac je podelila sirotinji. Potom se da bi okajala svoje grehe odlučila na najstroži mogući post, samo na vodi.

Iako su je svi u manastiru molili da posle tri godine odustane od posta, Pelagija je to odbijala tvrdeći da jedino na takav način može okajati svoje grehe i ući u carstvo nebesko.

Pelagija je umrla na današnji dan 461. godine, a ubrzo ju je hrišćanska crkva uvrstila u red svetica zbog njenog požrtvovanja i iskrenog pokajanja.

Danas se slavi sećanje na dve svetiteljke, svetu Taisu i svetu Pelagiju koje su živele raskalašnim životom kao prostitutke, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko. One i danas služe kao primer da je oprost greha moguć za sve samo ako ga iskreno žele.

Iako nije crveno slovo, danas je u pravoslavnom kalendaru posni dan. Osim svete Pelagije, pravoslavci danas slave još i svetu Taisu, svetog Dositeja i svetog Trifona Vjatskog.

Pročitajte još: