crkva, vernici, molitva
Alo!/Dejan Briza
crkva, vernici, molitva

Alo!/Dejan Briza

crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Da li je Sveti Luka ili Noć veštica? Tim povodom, pozvali smo sveštenika Ljubomira Rankovića.

Objasnio nam je da se iza Noći veštica krije nehrišćanska tradicija, a da Srbi danas slave veći praznik od Svetog Luke.

- Noć veštica je nehrišćanska tradicija, ne samo nepravoslavna, nego veze nema sa hrišćanstvom. To je stara keltska tradicija, koja je bila zastupljena u Skandinaviji, na severu Francuske pre 2.500 godina.

 

- To je verovanje da život ide iz smrti, na kraju jeseni, kada se priroda smiruje, kada opada lišće, kada se smiruje život i priprema za zimu. Tada su deca prerušena u bića koja liče na smrt i pokojnike išli pred vrata kuća i tražili milostinju, slatkiše i ostalo da bi umilostivili smrt da se iz nje rodi život - kaže Ranković za Alo.rs i dodaje da se na svu sreću ta tradicija gasi.

- Jedno vreme je bila ekspanzija, sada se umanjilo, pa čak i u Americi, pedeset odsto njih više to ne praktikuje!

Vladika Ljubomir Ranković

prinstskrin/Agape

Vladika Ljubomir Ranković, Foto: prinstskrin/Agape

 

Ranković je potom naveo da Srbi danas treba da slave Svetog Luku, ali da je danas što je još važnije za Srbe Sveti Petar Cetinjski.

- Danas je za nas Sveti Luka, pisac četvrtog Jevanđelja i dela Apostolskih, za što je za Srbe još važnije što je danas Sveti Petar Cetinjski koga je na prestolu nasledio Vladika Petar Petrović Njegoš.

- Inače, njegove mošti su ostale u Cetinjskom manastiru, a na njegovim moštima se dešavaju čudesa! Danas slavimo dva crvena slova! On je zaštitnik medicine i umetnika.

Protođakon je potom poslao jaku poruku našem narodu:

- Imamo puno razloga da ne budemo inferiorni i servilni ni prema čijoj kulturi, imamo hrišćansko parvoslavne običaje, nemamo razloga da potcenjujemo druge kulture, ali treba da slavimo i živimo svoje kojima možemo da se ponosimo, da se ne povinujemo i da ne podlažemo skarednim, keltskim paganskim običajima! 

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi