Ministar Mladen Šarčević
Tanjug S. Radovanović
Ministar Mladen Šarčević

Tanjug S. Radovanović

Ministar Mladen Šarčević, Foto: Tanjug S. Radovanović

Naredne školske godine sve škole u Srbiji biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Upravo to je, kaže Šarčević, jedan od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

Pročitajte još:

- Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota - autića, takozvanog M-bota, da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način - izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Britanski savet im je u svemu tome bio najbolji saradnik.

- Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljeno u šest školskih uprava Srbije - rekao je Šarčević.

On je naglasio i da će u februaru biti i druga raspodela nakon čega ćemo imati oko 70 odsto obrazovnog sistema opremljenog tim robotima i izrazio nadu da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti njima opremljene.

Ministar je dodao da se u nekim državama koriste i dronovi, i da će "napraviti neku aktivnost da oni idu na budžet u okviru opreme", dok će za jedan broj tražiti donatore, kao što je bio slučaj i sa robotima.

Jaka kiša u Beogradu donela nenormalno zahlađenje! Za samo sat vremena se promenilo godišnje doba!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 09.09.2019. 18:01 Sutra malo toplije! kiša, nepogode, vremenska prognoza, Foto: Tanjug Kiša koja je ovog popodneva stigla do Beograda donela je i veliko zahlađenje i pad temperature od čak 12 stepeni!

Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

- Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda - zaključuje Šarčević.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete