Sve državne staračke domove "hermetički zatvoriti", a sada se desio haos u privatnom domu u Zemunu

Tanjug/I.L. | vesti 2020-03-31 12:20:59 2020-03-31 12:20:59

Ističe da sada o korisnicima u tom domu u Zemunu brinu volonter i medicinska sestra, koji su zdravi.

Alo.rs/ Dejan Briza

Ona je Tanjugu u telefonskom razgovoru rekla da je trenutno u bolnici i da je o infekciji odmah obavestila Institut za javno zdravlje Batut i Ministarstvo zdravlja i zatražila pomoć.

Ističe da sada o korisnicima u tom domu u Zemunu brinu volonter i medicinska sestra, koji su zdravi.

Mediji su prethodno prenela da je kod šest korisnika Doma, direktorke ove ustanove socijalne zaštite i jedne medicinske sestre potvrđen korona virus, a da objekat u Šilerovoj ulici i dalje radi i da sada u njemu ima 19 korisnika.

Ministarstvo rada nema informacije o tome šta se desilo u privatnom staračkom domu u Zemunu i od Udruženja privatnih domova zatražilo je detalje u vezi sa navodima da su korisnici i zaposleni oboleli od korona virusa, izjavio je danas ministar rada Zoran Ðorđević.

On je jutros izjavio da je ministarstvo još pre vanrednog stanja odlučilo da „hermetički zatvori“ državne staračke domove, odnosno strogo zabrani posete i da se ta mera ispostavila kao dobra, a da je ista takva preporuka poslata i tom udruženju da je primene i u privatnim domovima.

„Nemamo informaciju šta se dešava tamo, niko nas nije obavestio o tome a kontaktirali smo predsednika udruženja privatnih domova, i poslali dopis Ministarstvu zdravlja kako da postupamo dalje, jer ne smemo da pošaljemo inspektore da nekom ne bismo ugrozili zdravlje. Tražili smo takođe informacju da li se korisici i zaposleni nalaze u bolnicama i kojim, kako bismo dalje postupali, jer njima je porebna pomoć i da se vidi u kakvom stanju su korisnici“, rekao je Ðorđević.

Expand player
Pogledajte više