PORAŽAVAJUĆE Svaki treći par u Srbiji nema dece

Problem sa neplodnosti u Srbiji ima 400.000 parova

Impotencija
Svaki treći par u Srbiji nema dece, Foto: Shutterstock

Od danas se širom Evrope obeležava Evropska nedelja (ne)plodnosti (European Fertility Week) novom kampanjom #40razloga, a prema procenama u Srbiji problem sa neplodnosti ima 400.000 parova, dok u EU neplodnost pogadja više od 25 miliona ljudi.

Naime, ciljna stopa nataliteta po ženi u Evropi bi trebalo da bude 2,1, ali istraživanja pokazuju da je prosek 1,58, a u pojedinim zemljama poput Italije i Grčke i do 1,4.

To, dodaju, znači da će se, po prognozama, radno stanovništvo u EU smanjiti za oko 40 miliona ljudi do 2080. godine, a opadajuća stopa nataliteta u kombinaciji sa starenjem stanovništva znači da je Evropa u opasnosti da u sledećih 50 godina izgubi svoju ekonomsku, kulturnu i ukupnu međunarodnu moć.

Navode i da situacija u Srbiji nije bolja od evropskog proseka - u našoj zemlji žene u proseku imaju po 1,5 dete, dok svaki treći par nema dece.

"Po dostupnim procenama, oko 400.000 parova u Srbiji ima problema sa neplodnošću. Kao i u EU, stigma i tabu su rasprostranjeni na našim prostorima, i veoma je važno raditi na podizanju javne svesti i edukaciji društva o pitanjima i problemima steriliteta", kaže predsednica "Šanse za roditeljstvo" Sandra Jovanović.

To udruženje je ove godine primljeno u punopravno članstvo "Plodnosti Evrope" (Fertility Europe) asocijaciju evropskih organizacija i udruženja pacijenata, koje se bave pitanjima plodnosti i steriliteta.

"Srbija mora više da učini za lečenje, podršku parovima i pojedincima koji se bore sa neplodnošću. Ako se nešto ne promeni, prognoze su tmurne. Čak i do toga da demografi tvrde da ako dospemo do stope radjanja od 1,3 deteta možemo nestati kao nacija", upozorila je Jovanović.

Cilj Evropske nedelje (ne)plodnosti je da približi činjenice o neplodnosti svim Evropljanima, pozivajući na veću svest i politiku podrške radi rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti u Evropi.

Evropska nedelja (ne)plodnosti je pokrenuta 2016. godine i stvorena je da bi se skrenula pažnja na dilemu o neplodnosti, temu o kojoj se retko govori u Evropi.

Kampanja #40razloga zašto je neplodnost važna, započeta je video-snimkom koji pokazuje prave razloge zbog kojih je neplodnost važna stanovnicima Evrope.

Nakon toga, "Plodnost Evrope" objaviće #40razloga za brigu o plodnosti koji su zasnovani na nauci i brojevima, svakodnevno na Fejsbuku i Tviteru.

 • Korisnik: Ivana
  07/11/2017 - 00:01
  Svaki treci par u Srbiji se ne usudjuje da pravi decu jer nema za leba. Mozda je bolje da ste ovo stavili kao naslov.
 • Korisnik: ŠOJKE
  06/11/2017 - 20:33
  SAMO ISTOPOLNI BRAKOVI MOGU DA PRAVE DECU. E ZEMLJO SRBIJO, BEŠE NEKAD ZEMLJA SLAVNIH JUNAKA I VELIKIH MAJKI SA PO 5 I VIŠE DECE.
 • Korisnik: rezultat
  06/11/2017 - 18:22
  Da, da. A kada Amfilohije to kaze, onda je to fasizam. Jednostavno je. Toliko neuredni zivoti i ne mogu nesto drugo da daju. Cast izuzecima, ali dobar deo omladine se davi u alkoholu, cigarama, drogama raznih vrsta, ali tu su i abortusi kao poseban vid sakacenja reproduktivnih organa i sta onda reci? Zato su nam namenili Sirijce da nam poboljsaju natalitet, kad mi ne umemo. Ima sve i jedan da ostane, ako nista drugo da pune vuciceve srafciger fabrike.
  • i postaju @rezultat
   06/11/2017 - 20:31
   glasački tim.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi