NOĆAS ČEKAMO SRPSKU NOVU GODINU Svaki Srbin treba da ispoštuje ove običaje, a u ponoć uradite jednu stvar i krenuće vam u životu!

Na sam dan Nove godine odlazi se u crkvu

Nova godina, Doček
Nova godina, doček, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Srpska pravoslavna crkva obeležava Novu godinu 14. januara po starom, julijanskom kalendaru, služenjem molebana, molitve za bogomblagoslovenu nastupajuću godinu. Osim Srpske Pravoslavne Crkve, stari, kalendar poštuju još i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska pravoslavna crkva i monaška zajednica na Svetoj Gori.

 

Stari kalendar je uz pomoć brojnih naučnika, od kojih je najpoznatiji Sozigen, doneo Julije Cezar 46 godina pre Hrista. Po mišljenju brojnih teologa, stari kalendar je mnogo pogodniji i tačniji za izračunavanje datuma Vaskrsa.

Svečana večera za doček i dragi ljudi na okupu

Prema narodnim običajima uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u crkvu, a posle se obavlja svečani ručak.

Doček, Srpska nova godina
Doček, Srpska nova godina, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu "Vasilicu". Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hristai Sveti Vasilije Veliki.

Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, bez šunda i kiča, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima organizuju dočeci Nove godine.

Povezane vesti

 • Korisnik: Singer
  13/01/2019 - 13:32
  Nije Srpska već Pravoslavna pošto se ćeka po Julijanskom kalendaru.
 • Korisnik: srbintata
  13/01/2019 - 12:11
  SPC, ali niti jedna Pravoslavna crkva, niti obelezavaju, niti slave nesto vezano za NG 14. januara! "Slave", tj obelezavaju sunecenje, obrezivanje polnog organa Hristovog. Nije tacno da je lakse izracunati Vaskrs! On se racuna po mesecevoj meni i Jevrejskom kalendaru... Vaskrs seta u rasponu od 50-tak dana po bilo kom kalendaru.
 • Korisnik: srbintata
  13/01/2019 - 12:03
  Po nicemu nije srpska nova godina! Edikt o kalendaru doneo Julije Cezar, sedamdeset i nesto godina pre Hrista. Imperator nije ni znao da postoje Srbi. Pravoslavna, CRKVENA, SPC Nova godina, je 14. septembra - uzmite Crkveni kalendar ili pitajte prvog popa. Etnicka, SRPSKA Nova godina je 14. marta, i bice 7527.
 • Korisnik: nedjo
  13/01/2019 - 11:36
  ja slavim i kinesku
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi