Sudbina Pahomija pred Saborom SPC?

Blic | vesti 2018-04-25 08:22:48 2018-04-25 08:22:48

Na prolećnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej mogao bi da pokrene presipitivanje pozicije vladike vranjskog Pahomija.

Alo!/Dejan Briza

Kako se navodi, mimo dnevnog reda pred Saborom bi mogla da se nađe sudbina vladike Pahomija koji je u javnosti poznat od ranije zbog tvrdnji o seksualnom zlostavljanju i proneveri crkvenog novca.

Tu inicijativu pokušava da osujeti vladika bački Irinej, koji čak priprema i kontraakciju - rehabilitaciju penzionisanih vladika koji su mu od ranije potčinjene.

List u tom kontekstu navodi penzionisane i smenjene vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavendu i mileševskog Filareta.

Sadašnja namera vladike bačckog Irineja da vrati te vladike, koje su mu bile i ranije potčinjene, direktno je povezana sa promenom crkvenog Ustava.

Radilo se o stavci koja se odnosi na promenu načina biranja patrijarha. Umesto dosadašnjeg apostolskog biranja za budućeg patrijarha SPC bila bi dovoljna samo dvotrećinska većina glasova.

Ovogodišnje zasedanje Sabora počinje u Pećkoj patrijaršiji 29. aprila.

Pripreme već uveliko traju, a najbrojnija interesna grupacija vladika već se pre nekoliko dana sastala kod episkopa bačkog, gde je, kako se navodi, i dogovorena taktika za Sabor.

Expand player
Pogledajte više