OD DANAS NA SNAZI LEKS SPECIJALIS O ŠVAJCARCIMA Stupa na snagu novo pravilo, dužnici imaju 30 dana da odluče o narednim koracima

Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne

Švajcarci ispred suda
Švajcarci ispred suda, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Zakon kojim se rešava problem zaduženih u "švajcarcima" od utorka je na snazi.

To znači da bankama upravo počinje da teče rok od 30 dana tokom kojih dužnicima treba da dostave predlog konverzije kredita iz franaka u evre, uz otpis glavnice od 38 odsto i novu kamatnu stopu, važeću na dan 31. marta ove godine.

 

Onog trenutka kada dobije preporučeno pismo iz banke, dužniku počinje da teče rok od 30 dana, da odgovori da li je za konverziju ili ne.

Advokat Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja ŠF, koja je učestvovala u pregovorima sa bankama o načinu rešavanja ovog problema, upozorava da dužnici treba da obrate pažnju i ne propuste predviđene rokove.

"MOJA DRAGA KOLINDICE, IPAK ĆU JA TEBE..." Šešelj na sebi svojstven način odgovorio na prozivke predsednice Hrvatske!

I to ne zato što se sa bankom ne mogu i kasnije dogovoriti, več zato što bi to moglo da im donese određene troškove.

Švajcarski franak
Švajcarski franak, Foto: Profimedia

Ona kaže da je ovim zakonom predviđeno da se ne plaćaju ni troškovi notara, ni katastra, a uz to svaki otpis bilo kolikog dela duga smatra se prema poreskim propisima ostvarenim prihodom građana.

To znači da bi na otpisani deo glavnice zaduženi u švajcarcima trebalo da plate i porez.

JEZIVE PRETNJE VUČIĆU I DODIKU! Krvolok iz Albanije poziva na linč srpskih lidera! "Obojica su persone non grata u Tirani 8. maja, suprotstavićemo im se!"

Međutim, leks specijalisom je predviđeno da ovakav otpis neće biti tretiran kao prihod i da na njega neće biti obračunavan porez.

Upravo zbog tih olakšica predviđenih zakonom u smislu oslobođenja troškova važno je da se konverzija kredita uradi u okviru predviđenih rokova, upozorava Pavlović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi