Beogradski Univerzitet
Tanjug/Dragan Kujundžić
Beogradski Univerzitet

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beogradski Univerzitet, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oni navode da je vanredna sednica Parlamenta , održana 23. februara, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo nelegitimna i nelegalna jer nisu ispoštovane procedure o sazivanju sednice, te su tako sve odluke donete na njoj nevažeće.

Mediji su juče preneli da je održana vanredna sednica na kojoj je izabrano novo rukovodstvo Studentskog parlamenta. Na mesto predsednika Studentskog parlamenta izabran je student Medicinskog fakulteta Aleksandar Ðurić, na mesto zamenika predsednika izabran je student Ekonomskog fakulteta Nikola Jovanović.

Za generalnog sekretara izabran je student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Nemanja Veličković, dok će interese studenata u Rektorskom kolegijumu, zastupati v.d. student prorektor Luka Marošanin, student Farmaceutskog fakulteta.

U saopštenju aktuelnog rukovodstva Studentskog parlamenta navodi se da je sednica Studentskog parlamenta UB od 23. februara nezakonita jer je prekršen Pravilnik o njenom sazivanju.

"Sednicu Studentskog parlamenta saziva predsednik na sopstvenu inicijativu, na predlog studenta prorektora, ili na predlog jedne polovine članova Studentskog parlamenta", navodi se u saopštenju koje su potpisali Jagoš Stojanović, student prorektor UB i Uroš Mijatović, predsednik Studentskog parlamenta UB.

Ističu da je poziv članovima parlamenta stigao mejlom i da ih je pozvao član Parlamenta, Luka Marošanin.

Ukazuju i na brojne druge propuste, da pojedinim predlagačima vanredne sednice nisu verifikovani mandati, ali i da su falsifikovani potpisi pojedinih članova.

Ističu i da nije bilo kvoruma za rad, jer je za rad potrebno više od polovine od ukupnog broja članova Studentskog parlamenta.

"Na toj sednici je pokušano da se u nadležnost Parlamenta stavi i izbor tzv. vršioca dužnosti studenta prorektora. Kategorija v.d.studenta prorektora ne postoji, a čak i da postoji jedini organ koji bi mogao da ga postavi jeste Savet UB", navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: